Λάρισα: «Το μακρύ ταξίδι των ποιητών» στο Θέατρο Τεχνών

Λάρισα: «Το μακρύ ταξίδι των ποιητών» στο Θέατρο Τεχνών

Λάρισα: «Το μακρύ ταξίδι των ποιητών» στο Θέατρο Τεχνών

Την ερχόμενηΠαρασκευή 1 Απρίλιου, στις 9 το βράδυ, το «ΘέατροΤεχνών» Λάρισας, σε συνεργασία με την «Περιφέρεια Θεσσαλίας» εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα «δραματοποίηση της λογοτεχνίας» θα παρουσιάσουν στην αίθουσα του «Θεάτρου τεχνών» Λάρισας(Τ.Βελησσαρίου & Πηνειού 9) σε θεατροποιημένη μορφή την παράσταση: «Το μακρύ ταξίδι των ποιητών»,βασισμένη κυρίως στα έργα των: Κ.Καρυωτάκη,Μ.Πολυδούρη,Μ.Αναγνωστάκη,Κ.Δημουλά.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του στίχου με έξοχη θεατρικότητα οι ποιητές «συνομιλούν»
μεταξύ τους για να μας μυήσουν στη διαδικασία γένεσης του ποιήματος.Θέλουν να γράψουν ένα ποίημα για την πραγματικότητα, για το φόβο για τον έρωτα,για τη μοίρα (Κ.Αγγελάκη-Ρουκ) διερωτώμενοι για το τι είναι τα ποιήματα (Ν.Καρούζος).

Δεν προδίδουν την ποίηση την ώρα του κατακλυσμού (Ν.Χριστιανόπουλος) και ανοίγουν τη πόρτα της (Γ.Παυλόπουλος)για να περιπλανηθούν σε ξεμοναχιασμένους δρόμους και σε αρτηρίες όπου η ζωή χορεύει (Ν.Ασλανόγλου). συμπεριφέρονται ως άνθρωποι κατατρεγμένοι που βλέπουν στην ποίηση τη μοναδική τους διέξοδο.

«..Σαν κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες» (Κ.Καρυωτάκης) όμως αδυνατούν να επιτελέσουν το ρόλο τους και ίσως το μόνο που τους απομένει είναι η αγάπη έστω και σαν ανεκπλήρωτο συναίσθημα (Μ.Πολυδούρη).

Οι ίδιοι άνθρωποι θύματα ενός άδικου συστήματος των ισχυρών γίνονται «ποιητές»
των δεινών και των παθών τους. άνθρωποι και ποιητές γίνονται «ένα» προκειμένου
να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. μέσα στη δίνη των πολέμων διωγμένοι από την πατρίδα τους συναντούν αυτή την πατρίδα στο στόμα ενός καρχαρία (ΟυαρσανΣαιρ). αντιστέκονται ότανσυναντούν τείχη εξουσίας και ο αγώναςδιαρκεί αφού αυτή η παρτίδα δεν έχει τέλος (Μ.Αναγνωστάκης).Ηυπαρξιακή αγωνία είναι διάχυτη καθώς το αναπάντητο του χρόνο, του έρωτα και του τέλους που φαντάζει αυτοσκοπός, αναγνωρίζει στον άνθρωπο την ανεπάρκειάτου μπροστά στην απεραντότητα του σύμπαντος, την αίσθηση μιας έλλειψης, της ματαίωσης, της απώλειας, ενός κενού.

Μέσα σ»αυτή την παρακμή και κρίση αξιών αναζητείταιη κάθαρση και η λύτρωση
(Κ.Δημουλά) η ποίηση γίνεται μια θεατρίνα που υποδύεται τα πράγματα όπως ακριβώς δεν είναι. ψάλλει το άδοξο, το ασήμαντο ακόμα και το γελοίο σα διαμαρτυρία που φτάνει στο σαρκασμό.

Οστίχος μεταμορφώνεται σε θεατρικό ρόλο και οιηθοποιοί ενσαρκώνουν αυτό που
οι λέξεις νοηματοδοτούν.Το συναισθηματικό στοιχείο βρίσκει έκφραση μέσα από το
κοινωνικοπολιτικό,το οποίοσημαδεύει τελικά το υπαρξιακό.

Τελικά ο απλός και αληθινός λόγος των ποιητών αγγίζει τον άνθρωπο που αισθάνεται και στοχάζεται σε κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία γιατί σέβεται το διαφορετικό και δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στο συνάνθρωπό του.Ηπαράσταση είναι αφιερωμένη στην αντιπολεμική και αντιρατσιστική γεμάτη ανθρωπιάδράσητων νησιωτώνμας στο αιγαίο που δείχνουν σ’όλο τον κόσμο την αξία της οικουμενικότητας απέναντι στη βαρβαρότητα.Οι ποιητές ταξιδευτές «διασώστες» της ανθρώπινης ψυχής σας καλούν σε συμπόρευση προς την ευαισθησία του μέσα και έξω βίου.

Οι συντελεστές:
Σύλληψη-σκηνοθεσία: ΔημήτρηςΓιαλαμάς
Κινησιολογία:ΑγγελικήΣαρηόγλου
Εικαστικά:Κων/νος Παπαργυρης
Κοστούμια:Βάνα Καταραχιά
Σκηνικό: Γιάννης Πέτρου
Μουσική επιλογή: ΘανάσηΠαπακωνσταντίνου,PinkFloyd &GoranBregovic

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Στέλιος Ντικούλης
Βάνα Καταραχιά
ΚατερίναΧατζημαρκάκη
ΕύαΤριανταφύλλου
ΣπύροςΚέντρας
ΓιάννηςΤσιάλτας

Παρασκευή: 1 Απρίλιου2016 – ωρα: 9 μ.μ
πληροφορίες: τηλ:2410-534313

SHARE