Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία από τα νησιά

Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία από τα νησιά

Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία από τα νησιά

Η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία βρίσκεται εξέλιξη. Στη Λέσβο, η διαδικασία άρχισε τα χαράματα και σε πρώτη φάση έφυγαν από το νησί 135 μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας από τις 20 Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. οι πρώτοι 50 μετανάστες αναχώρησαν και από τη Χίο μετά την τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε εχθές από τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και κατοίκων του νησιού. Στο Πολύκαστρο οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Δύο επιβατικά πλοία με τουρκική σημαία αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί από τη Λέσβο, μεταφέροντας 131 μετανάστες, με προορισμό την τουρκική παραθαλάσσια πόλη του Ντικιλί, μεταδίδει το Ρόιτερς.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Τον κάθε μετανάστη συνόδευε αστυνομικός της Frontex, ενώ στα πλοία επιβιβάστηκαν και Έλληνες αστυνομικοί των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.
Πριν από λίγο, αλληλέγγυοι ανήρτησαν πανό κατά των επαναπροωθήσεων.
Μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι ο αριθμός των επαναπροωθήσεων θα εξαρτηθεί από την επεξεργασία των στοιχείων και τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo «Αριάδνη» μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το «Νήσος Μύκονος» με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για σήμερα έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί προκαλώντας ανησυχία.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE