Α. Τσίπρας στην Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιολόγηση πρέπει και θα κλείσει εντός...

Α. Τσίπρας στην Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ: Η αξιολόγηση πρέπει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών

Ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΔΝΤ αλλά και τη ΝΔ. «Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ. Θα την εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω», ξεκαθαρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιστολή- απάντηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως είπε, ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ «να ξεκαθαρίσει αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».
Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε την τακτική αυτή «ανοησία» είπε ο πρωθυπουργός, συμπλήρωνοντας ότι συμφωνεί απολύτως με την άποψη αυτή «και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός τουλάχιστον ο κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυρίας Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή όμως αναρωτιέμαι αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση. Και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2010 και μετά εξάλλου έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Που είχαν πραγματικές κοινωνικές συνέπειες. Την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, την ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο, το απορρέον από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, ότι «η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εις βάρος του Ταμείου». «Αυτό το σημείο δεν έσπευσε να το αναδείξει η ΝΔ γιατί τους χαλάει τον μύθο ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναφέρει τις αξιώσεις που είχε το καλοκαίρι του 2015.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία που πετύχαμε είναι πολύ ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, από τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοησίες και λάθη» εκ μέρους του ΔΝΤ από το 2010 και μετά, τονίζοντας πως «κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ ήταν εκτός πραγματικότητας». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «οι ανοησίες θα απομονωθούν και η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά».
Υπογράψαμε μια συμφωνία, φθάνοντας στα πολιτικά μας όρια, αλλά ως εδώ. Θα την εφαρμόσουμε. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο κλίμα που εισέπραξε μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει γενικευμένη υποστήριξη στην θέση της Ελλάδας πως μια αξιολόγηση που έπρεπε ήδη να έχει κλείσει, πρέπει να κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου. Έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

Με αφορμή την υπόθεση με την ονομασία Panama Leaks, έθεσε το ρητορικό ερώτημα «υπάρχει λίστα φοροφυγάδων από την οποία απουσιάζει ο κ. Παπασταύρου; Έχω την εντύπωση ότι όπου υπάρχει λίστα, υπάρχει αυτό το όνομα», προσθέτοντας «θα συνεχίσει να τον καλύπτει ο κ Μητσοτάκης; Οψόμεθα».