Εντός Απριλίου οι πρώτες προσλήψεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Εντός Απριλίου οι πρώτες προσλήψεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Εντός Απριλίου οι πρώτες προσλήψεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Εργασίας οι πρώτες 1.141 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό-τουρισμό και στον αγροτικό τομέα, ενώ επιπλέον 2.500 άνεργοι θα στελεχώσουν τα hotspots και τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων. Παράλληλα 6.918 θέσεις θα προκηρυχθούν στους 17 πιο ευάλωτους δήμους-θύλακες μακροχρόνιας ανεργίας.

Δύο με τρεις μήνες αργότερα θα προκηρυχθούν οι υπόλοιπες 12.656 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Καρδίτσας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, επισήμανε ότι οι 17 πρώτοι δήμοι, στους οποίους θα δοθούν 6.918 θέσεις απασχόλησης, είναι οι πιο ευάλωτοι που εντοπίστηκαν, ύστερα από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του συστήματος Εργάνη και του ΟΑΕΔ.

Γι” αυτό το λόγο καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε έως το τέλος του μήνα, να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους – ανέργους, με στόχο έως τα μέσα Ιουνίου να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία μοριοδότησης, υποβολής ενστάσεων και τελικής έγκρισής τους, για να ξεκινήσουν εργασία. Ας σημειωθεί ότι στο εξής τα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης θα είναι 8άμηνης διάρκειας και όχι 5άμηνης όπως ήταν έως τώρα. Για τους υπόλοιπους 34 δήμους αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες. Ας σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι θα αξιοποιηθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε επισκευές κτιρίων και δομών των δήμων, όπως επίσης και σε παιδικές χαρές, πάρκα και βιβλιοθήκες.

Οι δήμοι αυτοί είναι:

Οι 17 Δήμοι

Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Οι 34 Δήμοι

Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας.

Από τα συνολικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Αντωνοπούλου διαπιστώνεται ότι θα προκύψουν έως 172.000 ωφελούμενοι μέσω των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν εντός του 2016. Οι 59.000 από αυτούς αναμένεται να είναι νέοι, μέσω του προγράμματος youth guarantee. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι 74.000 θέσεις εργασίας, είτε υλοποιούνται ήδη είτε βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης. Επίσης, θα προκύψουν άλλοι 38 – 39.000 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης που θα ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, από το περσινό πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης είχαν απομείνει 1.141 θέσεις που αφορούν τα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και οι οποίες πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα.

Θέσεις στα hot spots

Εντός Απριλίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για την δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας, σε hot spots όλης της χώρας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει προκύψει δράση για τη δημιουργία συνολικά 5000 θέσεων σε δομές υποστήριξης των προσφύγων, τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας επικουρικά τις υπηρεσίες τους.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα εργάζονται για 8 μήνες, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και επίδομα νυχτερινής εργασίας, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ όσοι εργαζόμενοι αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ. Η κατανομή των ειδικοτήτων έχει ολοκληρωθεί για 2.500 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.500 οι ειδικότητες θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο προσεχές διάστημα.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το προσφυγικό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Ενημέρωση από:

post all exelixis

SHARE