Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών εφαρμόζει και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών εφαρμόζει και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών εφαρμόζει και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου επανεμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου της ελονοσίας, λοιπών νοσημάτων που οφείλονται σε δήγμα κουνουπιών καθώς και για την περιστολή του παράγοντα όχλησης,  πρόκειται να εφαρμοστεί στην Πεδινή Ζώνη της Καρδίτσας,  πρόγραμμα καταπολέμησης των κοινών και ανωφελών κουνουπιών σε δυο φάσεις  (προνυμφοκτονία – καταπολέμηση τέλειου εντόμου).

Σχετικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός υπογράμμισε: «Στην Καρδίτσα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία εφαρμόζουμε και φέτος εκτεταμένο και επίκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Στόχος μας είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων αλλά και των ζώων και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Ως περιφερειακή αρχή έχουμε ως κεντρικό μέλημα να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Θεσσαλών και να προστατεύουμε την υγεία τους και αυτό κάνουμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος κατ’ αρχάς ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για το γεγονός ότι και φέτος εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και πρόσθεσε: «Η  Π.Ε. Καρδίτσας κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους προχωρά σε πρόγραμμα κωνωποκτονίας. Στόχος μας είναι πρώτα απ’ όλα η υγεία των κατοίκων των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλων αριθμών κουνουπιών καθώς επίσης και η προστασία της υγείας των ζώων. Η καλή συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές, φέρνει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως έδειξε η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω έκκληση προς τους πολίτες να βοηθήσουν και οι ίδιοι με κατάλληλες παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες τους, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι εστίες των κουνουπιών. Τέλος επισημαίνω πως οι ψεκασμοί θα γίνουν με κατάλληλα σκευάσματα και αφού ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και του περιβάλλοντος».

Ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος

Ως  μέθοδος εφαρμόζεται ο ψεκασμός από το έδαφος   υπαίθριων εστιών οι οποίες είναι  ποσότητες στάσιμου νερού, σε όχθες ποταμών, έλη, χαντάκια,  ανοιχτές αποχετεύσεις και σε σημεία που  μπορεί να παραμείνει ποσότητα στάσιμου νερού.

Όσον αφορά τις ενδοοικιακές εστίες, οι ιδιώτες  θα πρέπει να φροντίζουν για την εξουδετέρωση τους .

Ο ψεκασμός θα γίνεται από το έδαφος με κατάλληλους ψεκαστήρες, που εκτοξεύουν το ψεκαστικό υγρό υπό πίεση, ώστε αυτό να φτάσει στην επιφάνεια του νερού της εστίας, υπερνικώντας το εμπόδιο της τυχόν υπάρχουσας βλάστησης. Το όλο πρόγραμμα θα αναλάβουν ειδικά συνεργεία με την ανάλογη τεχνογνωσία, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, των ζώων αλλά και του περιβάλλοντος ενώ θα χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα σκευάσματα κωνωποκτονίας.

Οι τομείς του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών είναι η Πεδινή Ζώνη του Νομού Καρδίτσας που αποτελείται από τους Δήμους Καρδίτσας ,  Σοφάδων, Παλαμά  και  Μουζακίου.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος ύψους 24.000 ευρώ θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας .