Καταγγελίες εργαζομένων κατά του Ομίλου Ακτωρ (EΛΛΑΚΤΩΡ)

Καταγγελίες εργαζομένων κατά του Ομίλου Ακτωρ (EΛΛΑΚΤΩΡ)

Καταγγελίες εργαζομένων κατά του Ομίλου Ακτωρ (EΛΛΑΚΤΩΡ)

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, δύο 100% θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΑΚΤΩΡ, η ελληνική BIOSAR Energy SA-AKTOR SA (Solar Power) και η αγγλική BIOSAR ENERGY (UK) Ltd, εμπλέκονται σε υπόθεση καταχρηστικής μεταβολής του περιεχομένου συμβάσεων εργασίας και εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης που «τόλμησε να καλέσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για να διερευνήσει τη νομιμότητα των προτεινόμενων αλλαγών» όπως αναφέρουν οι καταγγέλοντες.

Η προτεινόμενη σε εργαζόμενους «σύμβαση παροχής υπηρεσιών» εισάγει το αγγλικό δίκαιο, το οποίο δεν προβλέπει υποχρεωτικές καθολικές διατάξεις για τις εργασιακές διαφορές, και άρα είναι ιδανικό για την απόκρυψη εξαρτημένης σχέσης εργασίας μέσα από το «μπλοκάκι», σημειώνουν οι καταγγέλοντες.

«Προβλέπει ακόμα», λένε οι καταγγέλλοντες, ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού, ότι όποιος αρρωσταίνει για πάνω από 15 μέρες το χρόνο θα απολύεται, ενώ δίνουν την «εναλλακτική» στον ασθενή εργαζόμενο να διορίσει με δικό του κόστος έναν αναπληρωτή του με τα ίδια προσόντα μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά».

«Υποχρεώνει επίσης τον εργαζόμενο να συνάψει συμβόλαιο με Ασφαλιστική εταιρεία για ασφάλιση της μελετητικής του δουλειάς ώστε να αποζημιώσει ο εργαζόμενος την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες που προκύπτουν» κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του».

Με τον τρόπο αυτό καταγγέλλλουν οι εργαζόμενοι, ότι η σχέση εργασίας «με μπλοκάκι» μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι ώστε αποφευχθεί κανονική πρόσληψη προσωπικού και έτσι να απαλλαγεί η εταιρεία από τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις, και συγκεκριμένα από την καταβολή εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή επιδομάτων αδείας, την κάλυψη σε περίπτωση ασθένειας, την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης».

Επίσης, λένε ότι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πρέπει να εξηγήσει αν θεωρεί ότι βρίσκεται πάνω από την ελληνική εργατική νομοθεσία και άρα μπορεί να προβαίνει σε εν ψυχρώ απόλυση μιας εργαζόμενης που απλώς απευθύνθηκε στο Σωματείο της.

«Με ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η τοποθέτηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του, βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση απέναντι στο Ασφαλιστικό. Μένει να αποδειχτεί εάν οι μεγαλοστομίες για την ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής περιέχουν ίχνος αξιοπιστίας, ή εάν αντίθετα η Ηγέτιδα του Κατασκευαστικού Κλάδου περιβάλλεται διαχρονικά από την εύνοια και την ανοχή του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και της ATTICA BANK.

Η θλιβερή αυτή υπόθεση φέρνει στο φως το καθεστώς της μόνιμης και προστατευόμενης από την εκάστοτε Κυβέρνηση, ανεξέλεγκτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το «μπλοκάκι», θεωρείται ως η μεγαλύτερη μάστιγα στον Κλάδο των Μηχανικών, σε μια παρατεταμένη περίοδο ανεργίας και μετανάστευσης. Όμως με την αναγωγή αυτού του καθεστώτος στο αγγλικό δίκαιο, εκμηδενίζεται οριστικά η όποια δυνατότητα αναγνώρισης του εξαρτημένου χαρακτήρα της σχέσης εργασίας σύμφωνα με το κατακρεουργημένο ελληνικό εργατικό δίκαιο».

Την Τρίτη 4 Απριλίου, έχει οριστεί συγκέντρωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, στα γραφεία του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην Κηφισιά, με αίτημα την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους και την σύναψη κανονικών προσλήψεων εξαρτημένης σχέσης εργασίας για όλο το απασχολούμενο προσωπικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ