Συνάντηση θεσμών και οικονομικού επιτελείου για τις νέες ελληνικές προτάσεις

Συνάντηση θεσμών και οικονομικού επιτελείου για τις νέες ελληνικές προτάσεις

Συνάντηση θεσμών και οικονομικού επιτελείου για τις νέες ελληνικές προτάσεις

Νέο ραντεβού με τους θεσμούς θα έχει το απόγευμα στις 18.30 το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση θα συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει στους επικεφαλής των κλιμακίων τις προτάσεις της, και αναμένει τις απαντήσεις των θεσμών.

Με το πακέτο των έμμεσων φόρων που προτείνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσπαθεί να καλύψει την «τρύπα» των 1,8 δισ. ευρώ σε σύνολο μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει ότι ακόμα και με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμαμόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο, υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, θα μπορούσε να φθάσει το 2,5%.

Συνεπώς, η διαφορά ως το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του Μνημονίου, θα πρέπει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους με ελάφρυνση χρέους.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση τελικώς δεν υιοθέτησε το σενάριο το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι, για εξίσωση της τιμής του ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη.

Αντίθετα φαίνεται να προχωρούν μέτρα όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη την 5η υψηλότερη φορολογία σε επίπεδο Ε.Ε. Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των δέκα λεπτών του ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό.

Για το πετρέλαιο κίνησης, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση, εξέλιξη που θα προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και τελικά θα επιβαρύνει και τους καταναλωτές.

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα:

-Αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, αύξηση φορολογίας μεταχειρισμένων).
-Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα.
-Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, μολονότι είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
-Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
-Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
-Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς (δηλαδή, και εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού).
-Παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και το συμπληρωματικό φόρο με στόχο επιπλέον έσοδα 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, ενώαπορρίπτει κάθε σκέψη για μείωση μισθών στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE