Στο Μουζάκι θα συνεχιστεί η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

Στο Μουζάκι θα συνεχιστεί η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

Στο Μουζάκι θα συνεχιστεί η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

Συνεχίζεται  για ένατη (9η) συνεχή ημέρα, σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, στις 8:15 το βράδυ, η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο “MOUZAKI PALACE HOTEL” με πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου  «Ο ΠΟΛΥΜΗΤΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ» σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα Λόγιου Νικολάου (UGO) Φώσκολου και μουσική του Γιάννη Δροσίτη. To έργο θα διευθύνει ο μαέστρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic.

IMG_3927

Από σήμερα  Παρασκευή 8 Απριλίου έως το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, οι εκδηλώσεις του Φεστιβαλικού θεσμού, θα συνεχιστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL», προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα  στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κορυφαίος Φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για τριάντα τέσσερα (34) χρόνια καταφέρνει να κρατήσει ζωντανή την Ποιοτική Μουσική, την Κλασική και το Χορωδιακό Τραγούδι στο Νομό Καρδίτσας. Ένας Θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος  στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός- πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ ,που τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.1933454_1718748058404385_8906205211638628688_o (2)

Την 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάζει η μεγαλύτερη προσωπικότητα του χώρου και ένα τεράστιο πνευματικό κεφάλαιο της Ελλάδος, ο Αλέξης Κωστάλας.

Οι Χορωδίες ερμηνεύουν σπάνια έργα αρχαίας Ελληνικής μουσικής, έργα της κλασσικής πολυφωνίας (Μεσαίωνα – Αναγέννηση), της Χρυσής Εποχής της Χορωδιακής Μουσικής .

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάζονται  δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχει γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου και ο Ιωάννης Δροσίτης.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία).

Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Καθηγητής και Μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Dragan Tomic παρευρίσκονται ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.12909676_1718747015071156_2799954684923747976_o (1)

Σήμερα Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

 9η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  8/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. “MOUZAKI PALACE HOTEL

Χαιρετισμοί-Επίσημη Έναρξη

1.  Χορωδία 1ου Γυμνασίου Μουζακίου υπό τη διεύθυνση της Φωτεινής Νασέλου

2. Χορωδία Αρσάκειο Γυμνασίου -Λυκείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Γκίνη

3. Χορωδία 18ου Γυμνασίου Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Αλεξάνδρας Κωτσοπούλου

4. Χορωδία 17ου Γυμνασίου Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Έλενας Δρουκοπούλου

5. Χορωδία Μουσικού Σχολείου  Βέροιας υπό τη διεύθυνση της Ελένης Νατσάκου

Κοινό Έργο: «Ο ΠΟΛΥΜΗΤΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ» του Γιάννη Δροσίτη (Α’ Παγκόσμια Εκτέλεση) σε ποίηση Νικολάου(UGO) Φώσκολου. Αφιέρωμα στον  μεγάλο Έλληνα Λόγιο Φώσκολο.

Διευθύνει ο Zoran Stanisavljevic.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης υλοποιούνται οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

1. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, το Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Μαγούλας, το Γυμνάσιο Σοφάδων.

2. Έκθεση του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας με θέμα την «Αγνή και Γλυκύτατη Παιδική Φωνή» ως κραυγή αγωνίας και ικεσίας, ως έκκληση για Ειρήνη, Αξιοπρέπεια, και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.