Δυναμικά ξεκίνησε η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης  

Δυναμικά ξεκίνησε η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης  

Δυναμικά ξεκίνησε η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης  

Δυναμικά ξεκίνησε, το πρωί του Σαββάτου 9 Απριλίου, η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που οργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς.

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων το αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, το κοινό έχει τη δυνατότητα τόσο να περιηγηθεί στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων, όσο και να συμμετάσχει στις παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Η πρώτη δράση που έγινε το πρωί του Σαββάτου είχε τίτλο «Η Δημοτική Αγορά μέσα από τα μάτια των παιδιών» και οργανώθηκε από το εικαστικό εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων. Τα παιδιά, με την επίβλεψη της ζωγράφου Αλέκας Κουκόσια, προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη Δημοτική Αγορά στο χαρτί εντυπωσιάζοντας με το ταλέντο τους στη ζωγραφική, αλλά και με τη φαντασία τους.

ΕΑΡΙΝΗ (2)

Το ενδιαφέρον όλων προσέλκυσε και η Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Παλιά αγορά» που έχει αναλάβει η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας και η οποία παρουσιάζεται καθ ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που θα διαρκέσει η Γιορτή, στον εξώστη του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στην Εκθεσιακή Αγορά λαμβάνουν μέρος 12 εκθέτες με 15 συνολικά περίπτερα (κάποιοι έχουν διπλά) και αξίζει πραγματικά να την επισκεφθεί ο καθένας. Ώρες λειτουργίας : 10.00 – 14.30 και 17.30 – 22.30.

ΕΑΡΙΝΗ (3)

ΕΑΡΙΝΗ (4)

Στο πρόγραμμα της Κυριακής ξεχωρίζει η ημερίδα με θέμα : «Δημοτική Αγορά – Από το χθες στο αύριο» η οποία θα διεξαχθεί στο κατάστημα Ι4, στις 10.30π.μ., και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, εξάλλου, αφιερώνεται στη Δημοτική Αγορά, σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να αναδειχθεί η αξία του σημαντικού αυτού μνημείου και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία και την αξιοποίησή του.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 10/4

ΠΡΩΙ

Ημερίδα με θέμα: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – από το χθες στο αύριο»

Προεδρείο: Βασίλης Μπέλλης και Θωμάς Χατζής

Ώρα 10.30 -10.50: Προσέλευση-Εγγραφές

Ώρα 10.50-11.00: Καλωσόρισμα και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Αραμπατζή και την Πρόεδρο της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα.

Ώρα 11.00-11.40: Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο και τους πρώην δημάρχους κ.κ. Δημήτρη Αρχοντή, Αθανάσιο Κανταρτζή, Δομήνικο Βερίλλη και Κώστα Παπαλό.

Ώρα 11.40-12.00:  Πρώην ενοικιαστές-χρήστες καταστημάτων Νέας Αγοράς πριν την ανακαίνιση, καταθέτουν μαρτυρίες, σκέψεις και αναμνήσεις.

Ώρα 12.00-12.20: Δημοτική αγορά: ένας θεσμός σε παρακμή;

Γούζιος Πολύβιος, Αρχιτέκτονας-Ζωγράφος

Ώρα 12.20-12.25: Ερωτήσεις

Ώρα 12.25-12.35: Δημοτική αγορά – ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο.

Φωτεινή Λέκκα, υπεύθυνη Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Καρδίτσας

Ώρα 12.35-12.40: Ερωτήσεις

Ώρα 12.40-13.00: Δημοτική αγορά Καρδίτσας – Μια προσέγγιση από ψηλά. Σκέψεις και θέσεις της ΟικόΣφαιρας, παρουσιάζονται από το Βαγγέλη Κατσαρό, Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας.

Ώρα 13.00-13.05: Ερωτήσεις

Ώρα 13.05-14.00: Τοποθετήσεις συνέδρων – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας

Χορηγός επικοινωνίας – βιντεοσκόπηση και απευθείας αναμετάδοση της ημερίδας : U Shop Computer Center – Παπαβασιλείου Βαγγέλης

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα 18.00-20.00

«Παιδιά στη Δημοτική Αγορά»

Υπεύθυνη : Ευαγγελία Μανούκα – Παπακωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

Ώρα 20.30 -22.00

Προβολή των ντοκιμαντέρ :

  1. «Οι παραδοσιακές Αγορές στη Θεσσαλονίκη (από την εκπομπή της ΕΡΤ ΄΄Από πέτρα και χρόνο΄΄) – Διάρκεια 26 ΄
  2. A visit at la Boqueria market – Barcelona – Διάρκεια : 10 ΄

Παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας