Α. Τσίπρας-Α. Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση

Α. Τσίπρας-Α. Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση

Α. Τσίπρας-Α. Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι τα συζήτησαν αυτά με τον κ. Κόστα και πως κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα τής πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων». Σ’ αυτή την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε, είπε χαρακτηριστικά.

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.

Ως προς το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει υποστεί την μεγαλύτερη καταστροφή γι” αυτό και χρειάζεται και μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσει να ξαναβρεθεί σε μια κατάσταση κανονικότητας, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών». Πρόσθεσε δε ότι «τη διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας, σημειώνοντας ότι «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

Τις προκλήσεις της περιόδου και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των αναποτελεσματικών προγραμμάτων λιτότητας, την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν, αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα -και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση» και πως «θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας«. Σημείωσε επίσης, ότι μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη γι” αυτό και κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία. «Γι” αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Αντόνιο Κόστα.

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE