Κορυφώνεται η 8η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Κορυφώνεται η 8η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Κορυφώνεται η 8η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

8ΗΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Σήμερα Δευτέρα  στις 8:15 μ.μ. στο «MOUZAKI PALACE HOTEL»

Συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα 11 Απριλίου, 2016 στις 8:15 μ.μ. η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού, στο «MOUZAKI PALACE HOTEL». Για δεκαέξι μέρες ο Νομός Καρδίτσας είναι στο επίκεντρο της Χορωδιακής μουσικής της Χώρας. Εντυπωσιάζει  το υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετέχουν και το πλήθος του κόσμου που παρακολουθεί τα χορωδιακά σύνολα, που συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Την Παρασκευή έγινε η επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης της 8ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, που θα υλοποιηθεί μέχρι τις 16 Απριλίου στο «MOUZAKI PALACE HOTEL».

Στα πλαίσια της διοργάνωσης στο “MOUZAKI PALACE HOTEL”  παρουσιάστηκε την Παρασκευή  και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο  «Ο ΠΟΛΥΜΗΤΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ» σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα Λόγιου Νικολάου (UGO) Φώσκολου και μουσική του Γιάννη Δροσίτη. To έργο διεύθυνε το μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, της 8ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, ο μαέστρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic.

 

Επίσης την Κυριακή 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε  ένα σπάνιο αφιέρωμα στο μεγάλο Ιταλό αναγεννησιακό συνθέτη, τον πρίγκιπα   Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613), με τρία έργα του τα οποία ερμήνευσε η Χορωδία Μουσικού Σχολείου  Θερίσου Χανίων.

Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, με διαφορετικό ρεπερτόριο, με διαφορετικό ήχο προσφέρουν καταπληκτικές βραδιές. Καταπληκτικές χορωδίες, άριστα καταρτισμένες, με σοβαρή προετοιμασία ερμηνεύουν δύσκολα και απαιτητικά έργα  από αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Γρηγοριανό Μέλος έως και έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και Σύγχρονης Μουσικής. Η παιδική φωνή κατάλληλα δουλεμένη αποθεώνεται κάθε βράδυ σε δίφωνα-τρίφωνα, τετράφωνα ακόμα και πεντάφωνα τραγούδια σε ένα Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να παρεμβαίνει στην ουσία της αισθητικής αγωγής.

Η διοργάνωση αποτελεί το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής, με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάζονται  δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχουν γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Γιάννης Δροσίτης και ο Κώστας Ευαγγελάτος.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ).

Σήμερα Δευτέρα 11/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

  1. Χορωδία του Παραρτήματος Μουζακίου της  Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος  υπό τη διεύθυνση της Μαρίας-Χριστίνας Μητροπούλου
  2. Χορωδία Γυμνασίου Μαγούλας υπό τη διεύθυνση της Φωτεινής Νασέλου
  3. Χορωδία 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Πάτα

Κοινό Έργο: «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ» του  Κώστα Ευαγγελάτου

Διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.