Προϊόν κλοπής το θρυλικό «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin; Η απάντηση...

Προϊόν κλοπής το θρυλικό «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin; Η απάντηση στις δικαστικές αίθουσες

Προϊόν κλοπής το θρυλικό «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin; Η απάντηση στις δικαστικές αίθουσες

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο τραγουδιστής των θρυλικών Led Zeppelin Ρόμπερτ Πλαντ και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Τζίμι Πέιτζ, στις 10 Μαΐου, λόγω του «Stairway to Heaven». Ο ροκ ύμνος φέρεται να είναι προϊόν κλοπής του ορχηστρικού «Taurus» των «Spirit»

Το «Stairway to Heaven» κυκλοφόρησε το 1971, ενώ το «Taurus» τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Τη μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε ο Michael Skidmore, εκπρόσωπος των παιδιών του Randy Wolfe, γνωστού και ως Randy California, o οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή, αλλά είναι ο συνθέτης του τραγουδιού «Taurus».

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Skidmore, ο Τζίμι Πέιτζ ίσως να εμπνεύστηκε το «Stairway to Heaven» ακούγοντας μια εκτέλεσή του, στη διάρκεια κοινής περιοδείας των δύο συγκροτημάτων το 1968 και το 1969.

Ο δικαστής υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν «βάσιμες» ομοιότητες στα δύο πρώτα λεπτά των δύο τραγουδιών και γι’ αυτό έκρινε ότι είναι πιο δίκαιο η υπόθεση να κριθεί στο ακροατήριο.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των Led Zeppelin ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η δίκη στις ΗΠΑ, καθώς, το συγκρότημα έχει έδρα τη Βρετανία, ωστόσο, η ένστασή τους απορρίφθηκε. Η αιτιολογία της απόφασης ήταν πως «οι Led Zeppelin έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από τη εκμετάλλευση του “Stairway To Heaven” στην Πενσυλβάνια, είτε ως αγορά, είτε ως διαφήμιση, downloading, airplay σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και συναυλίες».

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE