Ιαπωνία: 9 νεκροί και πάνω από 900 τραυματίες από τα 6,5 Ρίχτερ

Ιαπωνία: 9 νεκροί και πάνω από 900 τραυματίες από τα 6,5 Ρίχτερ

Ιαπωνία: 9 νεκροί και πάνω από 900 τραυματίες από τα 6,5 Ρίχτερ
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά από την πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμώνπου έπληξε την νοτιοδυτική Ιαπωνία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν υπήρξαν προβλήματα στις πολλές μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει 350 στρατιώτες στην επαρχία Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι

Δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πάνω από 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κυόντο, περίπου 44.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ενώ πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τον αρχικό σεισμό, ο οποίος έγινε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ. (τοπική ώρα).

Πλάνα της δημόσιας τηλεόρασης NHK έδειχναν πυροσβέστες να μάχονται μια φωτιά σε κτίριο στο Μασίκι, μια κωμόπολη 34.000 ατόμων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

«Θα κάνουμε τα πάντα δυνατά και θα συνεχίσουμε με τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανεύρεσης θυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Πλάνα από την τηλεόραση έδειχναν τους κατοίκους του Μασίκι, μερικοί από τους οποίους ήταν τυλιγμένοι σε κουβέρτες, να έχουν συγκεντρωθεί σε χώρους πάρκινγκ και άλλους ανοιχτούς χώρους από φόβο περισσότερων καταρρεύσεων κτιρίων. Περίπου 16.500 σπίτια μέσα και γύρω από την κωμόπολη δεν είχαν ηλεκτρικό, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδότησης Kyushu Electric Power.

Το NHK έκανε επίσης λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες όμως όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ιαπωνία όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί.

Δεν κινδύνευσαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Η εταιρεία Kyushu Electric Power, που διαχειρίζεται τις πυρηνικές μονάδες της επαρχίας, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι, όπου βρίσκονται οι δύο εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.

«Εξετάζουμε αν η δόνηση είχε κάποια επίπτωση στον σταθμό, όμως προς το παρόν λειτουργεί κανονικά», ανέφερε ένας υπεύθυνος της εταιρείας.

Δεν αναφέρθηκαν επίσης ζημιές ή προβλήματα στους άλλους πυρηνικούς σταθμούς της περιοχής, όπως εκείνους του Εχίμε και τουΓκενκάι, ενώ η αρχή που επιβλέπει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν ανωμαλίες σε κανέναν από τους αντιδραστήρες στη μεγάλη νήσο Κιούσου και το γειτονικό Σικόκου.

Δεν υπήρξαν διακοπές στις λειτουργίες της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ εργοστάσιο μοτοσικλετών της Honda, ηλεκτρισμούMitsubishi Electric και λάστιχων αυτοκινήτων Bridgestone ανέστειλαν τη λειτουργία μονάδων τους στην πληγείσες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE