Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη: Ταυτίζεστε απόλυτα με τις...

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη: Ταυτίζεστε απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη: Ταυτίζεστε απόλυτα με τις θέσεις του ΔΝΤ

Με δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ και τον αρχηγό της σχετικά με τις αγωγές και μηνύσεις σε βάρος της Όλγας Γεροβασίλη άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των δανείων που χορηγήθηκαν σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ. Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξακολουθεί να καλύπτει τον κ. Παπασταύρου και τη διακυβέρνηση Σαμαρά.

Αναφορικά με τις μηνύσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγιναν γιατί η κυβερνητική εκπρόσωπος άσκησε πολιτική κριτική σε δημοσιεύματα και ζήτησε απαντήσεις και εξηγήσεις: «Και εσείς, αντί για απαντήσεις επί της ουσίας, έχετε εισαγάγει φαίνεται τη στρατηγική του «στρίβειν διά των μηνύσεων και των αγωγών»».

«Είναι ευκαιρία να δώσετε σήμερα στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις πως αυτή η χώρα έφτασε έως εδώ. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μάλιστα αποκαλύπτεται γιατί έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια της», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα»

Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών: «Η χώρα δεν είναι μόνη. Kαι έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής».

«Φτάσατε στο σημείο, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από τα wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτών συνομιλιών, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα από πού διέρρευσαν αυτές οι συνομιλίες – αντί να συνταχθείτε με την εθνική θέση ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, να παίρνετε τη θέση των δανειστών», είπε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ως δικαίωμα της κυρίαρχης εκλεγμένης κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα υλοποίησης των συμφωνημένων στόχων, σπεύσατε να το ονομάσετε μονομερή ενέργεια. Και κανείς άλλος δεν έσπευσε να το πει αυτό, ούτε το ΔΝΤ με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα. Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως, θα έλεγα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου – τραπεζικές δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν αυτά τα κόμματα, παρά το γεγονός ότι έλαβαν η μεν ΝΔ 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 έως σήμερα και το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με «αέρα», είπε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προχωρεί το επόμενο διάστημα την υιοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα στο πλαίσιο του οποίου θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του τραπεζικού δανεισμού και των πολιτικών κομμάτων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι καθιερώνονται διατυπώσεις δημοσιότητας, αλλά και σύστημα ελέγχου για χορήγηση δανείου προς τα πολιτικά κόμματα και κυρίως για κάθε ρύθμιση, διαγραφή ή άλλη διευθέτηση χρέους των πολιτικών κομμάτων προς τις τράπεζες.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι αφενός να ελέγχεται αν πληρούνται οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες και αφετέρου να ενημερώνεται η ελληνική Βουλή και οι πολίτες για το ύψος του τραπεζικού δανεισμού κάθε κόμματος και για κάθε διευκόλυνση προς αυτά.

Επίσης ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως όλες οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, στις οποίες είχε αναφερθεί κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, θα φροντίσει να καταργηθούν. Μέσα σε αυτές, όπως ανέφερε, είναι και η ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη τα οποία χορήγησαν τα «θαλασσοδάνεια».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τα πολιτικά κόμματα, και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτό».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετασθεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων σε αυτά.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι «για μας, λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και στην νομιμοποίηση ιδιωτικών χορηγιών, αλλά στο να υπάρχει χρηματοδότηση με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

Στοιχεία για τα δάνεια των ΜΜΕ

Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι στις 31.12.2015, το ύψος δανεισμού του κλάδου των ΜΜΕ προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη συχνοτήτων.

Είπε, επίσης, ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης, τα ΜΜΕ δανειοδοτούνταν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, και όταν οι τράπεζες απέκλειαν τη μεγάλη πλειονότητα των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προσέθεσε δε στο σημείο αυτό ότι, αντί αυτά τα δάνεια να εξοφλούνται, αναχρηματοδοτήθηκαν έως τον Ιανουάριο του 2015.

«Η σημερινή συνεδρίαση και υπερψήφιση της πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί θα εξετάσει τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ, αλλά και γιατί αναρτήθηκε, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά από 25 χρόνια ασυλίας ο νόμος θα εφαρμοστεί σε αυτόν τον τόπο, παρά τις απειλές παρά τους εκβιασμούς. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, και θα περάσουμε τον κάβο και θα οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα ξέφωτο κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας και προκοπής, για τον ελληνικό λαό που τόσα έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο Πρωθυπουργός.