Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο σχολείο της σύγχρονης...

Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο σχολείο της σύγχρονης γενικής παιδείας

Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο σχολείο της σύγχρονης γενικής παιδείας

Παρουσιάστηκε την Δευτέρα 18  Απρίλη  στην αίθουσα της ΠΕΔ η πρόταση του ΚΚΕ για το

«ΕΝΙΑΙΟ  12ΧΡΟΝΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».

Την εκδήλωση  οργάνωσαν οι Τ.Ο. Καρδίτσας του ΚΚΕ και ομιλήτρια ήταν η  ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΑΛΑ, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

Ο Κώστας Παπαλέξης μέλος της ΤΕ Πόλης Καρδίτσας ανοίγοντας την εκδήλωση τόνισε την ανάγκη «η πρότασή του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων να αποτελέσει όπλο στην καθημερινή πάλη του λαού μας. Να μπολιάσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, να διαμορφώσει κριτήριο αντιπαράθεσης στις αλλαγές που κατά καιρούς προωθούνται και διαφημίζονται. Με την εκδήλωση αυτή ξεκινάμε πιο ουσιαστικά, μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό της περιοχής μας, απευθυνόμενοι ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, την εργατική τάξη στο σύνολό της.»

Στη συνέχεια η Μαρία Γαβαλά μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

«Στον ένα αιώνα της Ιστορίας του ΚΚΕ, θέσαμε συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής μας την πνευματική ανύψωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, για την απόσπασή τους από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας, το ξεπέρασμα των μορφωτικών ανισοτήτων, που πηγάζουν από τις ταξικές αντιθέσεις της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, του καπιταλισμού, την αντιπαράθεση με παλιές και σύγχρονες μορφές ιδεολογικής χειραγώγησης.

Δε θα ήμασταν υπερβολικοί αν λέγαμε πως η ιστορία των εκπαιδευτικών ιδεών και αγώνων στη χώρα μας, από την ίδρυση του Κόμματός μας το 1918 μέχρι τις μέρες μας, συμπορεύεται με τις θέσεις και τα αιτήματα που έθετε το ΚΚΕ, στον αντίποδα της αστικής αντίληψης που υποτάσσει την Παιδεία στις εκάστοτε εκμεταλλευτικές ανάγκες»ΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 12ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (4)

Συνεχίζοντας έκανε μια ιστορική αναδρομή τόσο στις αντιδραστικές αστικές μεταρυθμίσεις, την σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης στην πατρίδα μας,  αλλά και στους λαϊκούς αγώνες που δόθηκαν για την παιδεία. Ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για το ενιαίο 12χρονο σχολείο, αναφέρθηκε στο σοβιετικό σχολείο και την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος και στο ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών.

Τέλος έκλεισε την ομιλία της σημειώνοντας:

«Συνεχίζουμε τη μελέτη και την έρευνα πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασής μας, σε πλευρές που δεν έχουν θιχτεί ολοκληρωμένα.

Απευθυνόμαστε, γι” αυτόν το λόγο, σε εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, εργαζόμενους που προβληματίζονται για την πορεία της εκπαίδευσης, για τους όρους μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Γνωρίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, έχουμε επίγνωση των σύνθετων προβλημάτων, τον καταιγισμό των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.

Δεν κάνουμε πίσω. Δουλεύουμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή, ώστε να διαμορφώνονται όροι μορφωτικών απαιτήσεων, να καταπολεμάμε στην πράξη την παραίτηση, την απαξίωση της σχολικής γνώσης.

Επιμένουμε. Προχωράμε μπροστά! Αυτόν τον κόσμο, με τη δύναμη της γνώσης, μπορούμε να τον εξηγήσουμε. Με την οργάνωση της πάλης μπορούμε να τον αλλάξουμε!».

Ακολούθησε  συζήτηση με πλούσιο προβληματισμό.

ΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 12ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (5)

ΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 12ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (1) ΤΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 12ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (2)

 

SHARE