Εργάτες, εργάτριες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Εργάτες, εργάτριες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Εργάτες, εργάτριες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στη φωτιά του αγώνα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά,» πρέπει να πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες ημέρες. Κυβέρνηση και εργοδοσία, πρέπει να νιώσουν την ανάσα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς.

Το κάθε σωματείο να είναι και ένα κέντρο αγώνα. Βάζουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης τις δικές μας ανάγκες, την απόφασή μας για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εργάτες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, μικροί και μεσαίοι αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες, με τη δύναμη του κοινού αγώνα και της συμμαχίας μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό μέτωπο δυνάμεων, που θέλει να μας γονατίσει, που θέλει να ζούμε με τα ελάχιστα, που δεν παραιτείται. Αλλά κάνουμε σαφές, ότι και εμείς δεν παραιτούμαστε. Δεν θα υποκύψουμε.

Εργάτες, εργάτριες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,

Η κυβέρνηση και οι εταίροι της, με τη στήριξη του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της πλουτοκρατίας, κλιμακώνουν τον πόλεμο, φέρνουν στη Βουλή τα μέτρα – φωτιά, που από καιρό ετοιμάζουν.

Είναι βαρύς ο λογαριασμός για τον εργαζόμενο λαό. Ξεπερνάει τα 5,5 δις.

Μέσα είναι ο νόμος τερατούργημα, που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, η νέα άγρια φοροεπιδρομή σε ό,τι έχει απομείνει στο λαϊκό εισόδημα, νέες ιδιωτικοποιήσεις, που ο λαός θα τις πληρώσει πανάκριβα με απολύσεις και πανάκριβη παροχή υπηρεσιών. Μέσα είναι και η νέα θηλιά με τα δάνεια, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.

Απευθύνουμε κάλεσμα δράσης, αγώνα, αλληλεγγύης, αλλά και αναμέτρησης με την εργοδοσία και την κυβέρνησή της.

Είναι ξανά η ώρα, για να δείξει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος τη δύναμή του. Να πάρει την υπόθεση της ζωής του, και τον αγώνα στα χέρια του.

Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να βροντοφωνάξει:

«Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό σας τερατούργημα – Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο»

Όλοι στο δρόμο! Όλοι στον αγώνα!

Δίνουμε αγώνα για να έχουμε μια ζωή με δικαιώματα, για να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Δίνουμε αγώνα για να έχει όλος ο εργατόκοσμος δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές.

Δε θα δεχθούμε καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καμιά προκλητική μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Δε θα δεχθούμε καμιά νέα φοροεπιδρομή, καμιά νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα.

Τώρα που τα κόκκινα δάνεια θα δίνονται κι αυτά σε ντόπια και ξένα κοράκια μαζί με τις υποθήκες, τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη, τώρα πρέπει να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας για τα σπίτια των εργατών, των ανέργων, των λαϊκών οικογενειών.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ!

Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι και τα κέρδη και την κρίση της πλουτοκρατίας.

Αρκετά ματώσαμε! Αρκετά πληρώσαμε!

Με σχέδιο κι αποφασιστικότητα ριχνόμαστε στην προετοιμασία της 48ωρης απεργίας από χθες! Τα μέτρα έρχονται. Ανανεώνουμε την απόφασή μας, φωτίζουμε τη συζήτηση, την ενημέρωση, τη δράση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ δε θα μείνουμε παρατηρητές στα παζάρια της κυβέρνησης με τους περιβόητους θεσμούς, την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μας κλέψουν και τα ελάχιστα που απέμειναν από τα δικαιώματά μας.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα να νιώθουν την εργατική – λαϊκή διαμαρτυρία, την πίεσή μας. Αυτό καλούμε να κάνουν όλα τα Σωματεία, οι φορείς της νεολαίας, οι γυναίκες.

Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Κάλυψη των απωλειών μας.

Ικανοποίηση των αναγκών μας.

Για μας αυτά δεν είναι περασμένα ξεχασμένα.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Χωρίς καμία αμφιβολία είναι κρίσιμες οι στιγμές. Οι γενικότερες εξελίξεις με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες, την τρομοϋστερία με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη του αγώνα.

Κυβέρνηση κι εργοδοσία είναι αδίστακτοι. Έφτασαν στο σημείο να εμφανίζουν τη γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ως στήριξη της πολιτικής τους. Εντάθηκαν οι παρεμβάσεις της εργοδοσίας για «κοινωνική συνοχή», ότι τώρα «πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα.»

Κυβέρνηση κι εργοδοσία καλλιεργούν το φόβο, την ανασφάλεια και την μοιρολατρία ώστε χωρίς αντιστάσεις να γίνουν αποδεκτά τα νέα μέτρα. Να μη σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι για την απληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία, να αποδεχτούν την συμφωνία με την ΕΕ, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες κι οδηγεί σε επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αποδεχτούν, εν μέσω φόβου και μοιρολατρίας, το ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφύλακα στο Αιγαίο.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, είναι σε βάρος και των προσφύγων και του ελληνικού λαού. Λύση υπάρχει!

Απαιτούμε απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Απαιτούμε, την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού.

Να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς δημόσιους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, νομική στήριξη από κρατικούς φορείς.

Να πάνε στα τσακίδια τα αρπακτικά των ΜΚΟ που κάνουν μπίζνες με τον πόνο των προσφύγων και υλοποιούν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Από τούτη εδώ την συγκέντρωση απευθύνουμε ξανά έκκληση να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Όχι μόνο έμπρακτη αλληλεγγύη σε ό,τι έχει σχέση με την επιβίωσή τους, αλλά και ουσιαστική στήριξη που θ’ αναδεικνύει τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της προσφυγιάς, γιατί «κανείς δεν αφήνει το σπίτι του αν αυτό δεν είναι χειρότερο απ’ τα σαγόνια του καρχαρία.»

Προσπαθούν να κρύψουν ότι ο σημερινός πόλεμος στην Συρία είναι συνέχεια των πολέμων που έχουμε ζήσει σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία, όπως επίσης προσπαθούν να κρύψουν και το γεγονός ότι οι λεγόμενοι τζιχαντιστές είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των αυταρχικών καθεστώτων του Κόλπου, της αστικής τάξης της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Αυτός ο πόλεμος υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση και από αυτή την άποψη το εργατικό κίνημα και ο λαός μας πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και να απαιτήσουν:

Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ. Αποδέσμευσή από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Να κλείσει η βάση της Σούδας – ορμητήριο πολέμου. Κανένας Έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση αυτή επιλέχθηκε για τη βρώμικη δουλειά και στο εσωτερικό και στην εξωτερική πολιτική, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κερδών της ελληνικής πλουτοκρατίας. Επιλέχθηκε, για να υλοποιεί μέτρα και να υπογράψει συμφωνίες, που δεν μπορούσε το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό.

Είναι βρώμικη κι επικίνδυνη. Καμία εμπιστοσύνη.

Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης, ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει με τη γνωστή σκανδαλολογία κάθε φορά που μας κλέβουν και τα λίγα, που έμειναν, δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν.

Μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο, τους υποστηρικτές της ΕΕ και των μονοπωλίων, ετοιμάζονται για νέα επίθεση σε βάρος μας με μέτρα που δε θα είναι προσωρινά, θα αφήσουν βαθιά ίχνη και δε θα τελειώσουν. Μετά από αυτά θα φέρουν κι άλλα.

Έχουν διακηρυγμένο στόχο την παραπέρα μείωση μισθών, μεροκάματων. Ετοιμάζονται για φαγοπότι στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έρχεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο και δε θα είναι το τελευταίο, αλλά το πρώτο σειράς παρεμβάσεων.

Μαζί με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνουν και νέους δυσβάσταχτους φόρους, γονατίζουν παραπέρα τη λαϊκή οικογένεια.

Έχουν συμφωνήσει για ματωμένα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Όποτε δεν το πιάνουν θα αναπληρώνεται με νέες περικοπές, νέους φόρους. Δηλαδή, συντάξεις φιλοδώρημα από 300€ έως 600€ και δουλειά μέχρι τον τάφο αυτό είναι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ε.Ε. καταδικάζουν τη νέα γενιά σε μια ζωή χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας.

Τα τελικό σχέδιο έχει την στήριξη συνολικά των μονοπωλιακών ομίλων.

Έχει την στήριξη της ΕΕ, γι’ αυτό και τα χαϊδολογήματα του Σόϊμπλε προς τον Τσίπρα πώς «ο πρωθυπουργός της χώρας μας αποδείχτηκε ένας καλός μαθητής».

Την κοινωνική ασφάλιση δε μας τη χάρισε κανείς. Με το δικό μας αγώνα την κατακτήσαμε! Δικός μας κόπος, δικό μας αίμα είναι!

Απαιτούμε να ζούμε με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας και όχι με φιλοδωρήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ίδια στιγμή που φέρνει νέο ληστρικό για το λαό φορολογικό νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή μειώνει παραπέρα τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η μεγαλοεργοδοσία χρωστάει, τούτη τη στιγμή, στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δις. Απαλλάσσει τους μονοπωλιακούς ομίλους από φόρους, προωθεί τις λεγόμενες ειδικές φορολογικές ζώνες, που στην κυριολεξία είναι ένας παράδεισος φοροαπαλλαγής για το μεγάλο κεφάλαιο.

Να ποιοι κερδίζουν από τα νέα μέτρα και τα προαπαιτούμενα.

Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη και ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ευημερία και την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η «ανάπτυξή» τους δε θ’ ανοίξει σχολεία, νοσοκομεία, δε θ’ αντιμετωπίσει την ανεργία, ούτε θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα και όλα τ’ αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση την στιγμή που παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο, ξανασερβίρει το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης, του αναγκαίου συμβιβασμού που ως συνήθως καταλήγει σε νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και νέα μνημόνια!

Αυτά ακριβώς εννοούν όταν μιλάνε για τη λεγόμενη πολιτική σταθερότητα. Σιωπή νεκροταφείου και υποταγή του εργατικού λαϊκού κινήματος.

DSC_0020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα σωματεία να πάρουν την οργάνωση της 48ωρης απεργίας στα χέρια τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Να πάρουν τώρα αποφάσεις συμμετοχής με έκτακτες συνεδριάσεις στην απεργία, να οργανώσουν την απεργία με σχέδιο, να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις εργαζομένων. Να μην αφήσουμε ούτε ένα χώρο εργασίας που δεν θα γίνει περιοδεία, που δεν θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. Να διαμορφώσουν αιτήματα, πλαίσιο και γραμμή πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης προτάσσοντας ως σύνθημα «Λύση για την κοινωνική ασφάλιση υπάρχει! Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!»

Μέσα από την καθημερινή δράση για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας χρειάζεται να ενισχυθεί η συσπείρωση, η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, να ενισχυθεί η ενότητα όλων των εργαζομένων, η κοινή δράση και συμμαχία όλων των λαϊκών στρωμάτων ώστε ταυτόχρονα να δυναμώνουν και εκείνα τα όπλα των εργαζομένων, που σε τελική ανάλυση θα κάνουν το κίνημα ικανό να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η εργατική τάξη της χώρας μας, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία ανέπτυξαν σημαντικούς αγώνες.

Χωρίς αυτούς τους αγώνες τα μέτρα ήδη θα είχαν ψηφιστεί και θα ήταν πολύ χειρότερα. Η συμμαχία του εργαζόμενου λαού έδειξε σε ένα βαθμό τη δύναμή της. Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα. Σας καλούμε να τους φτάσουμε μέχρι τέλος! Να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία σε διαρκή, καθημερινή οργάνωση της πάλης, σε καθημερινή προεργασία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας.

Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση, στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις και σήμερα έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν τις ανατροπές στο ασφαλιστικό ως μια απλή επίθεση φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, που μαζί με το διασπαστικό το δικό τους Σωματείο των Σούπερ Μάρκετ καλεί τους απλήρωτους εργαζόμενους του Καριπίδη να αρκεστούν στα ασφαλιστικά μέτρα και να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, γιατί «άκουσον άκουσον» θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην επιχείρηση! Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα, για να καταλάβει ο κάθε εργαζόμενος ποιανού το μέρος υποστηρίζουν. Καλούμε τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν, να συμβάλουν στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, των ταξικών Σωματείων που συσπειρώνονται σ’ αυτό και να δώσουν την απάντησή τους με τη μαζική συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία.

DSC_0011

Τέλος θα θέλαμε από τούτο εδώ το βήμα να κάνουμε την εξής καταγγελία που αφορά το Υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αίτημα να γιορταστεί η εργατική πρωτομαγιά στις 5 Μάη όρισαν τον γιορτασμό της την 3η μέρα του Πάσχα.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτό έχει να κάνει με την υπονόμευση των αγώνων και του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της εργατικής τάξης.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Για άλλη μια φορά θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Η εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί και δε θα λείψει κανείς.

Δεν πρόκειται για μια εθιμοτυπική γιορτή.

Είναι η μέρα που συμβολίζει τον αγώνα της παγκόσμιας εργατιάς για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για την οργάνωση μια άλλης κοινωνίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί στις 8 Μάη με απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Όλοι και όλες στον αγώνα.

Όλοι στους δρόμους

Να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος

Στέλιος Σαριδάκης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας.

SHARE