Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας εν όψει Μ. Εβδομάδας και Πάσχα!

Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας εν όψει Μ. Εβδομάδας και Πάσχα!

Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας εν όψει Μ. Εβδομάδας και Πάσχα!

1.      Οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας, συμβάλλοντα έτσι στην καλύτερη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης εξ’ αιτίας τόσο της περιεκτικότητας του σε διαιτητικές ίνες όσο και σε φυτοστερόλες. Ξεκινήστε λοιπόν το γεύμα σας με σαλάτα.

2.      Μετριάστε το λάδι και τις ελιές. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών, που είναι ωφέλιμα για την υγεία και ιδίως για την καρδιά, δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες. Η προτίμηση στις τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά καλαμαράκια και τα τηγανητά λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές) κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι μία από τις πιο επικίνδυνες διατροφικές παγίδες, καθώς όλα αυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού. Γι’ αυτό, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. Μην τα τρώτε καθημερινά και μην ξεπερνάτε τη 1 μερίδα εστιατορίου.

3.      Τα θαλασσινά είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β. Ακόμα και αν έχετε υψηλή χοληστερόλη μπορείτε να τα καταναλώνετε πάντα με μέτρο (100-150 γραμ. ημερησίως είναι η συνιστώμενη πρόσληψη) μιας και η ενδογενής χοληστερόλη δεν επηρεάζεται από την χοληστερόλη των τροφών.

4.      Προσοχή στα πολλά φρούτα. Η υπερκατανάλωσή τους (2-3 μερίδες φρούτα είναι η διατροφική σύσταση) θα επιφέρει απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και αμέσως μετά απότομη μείωση (αντιδραστική υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα να πεινάσετε πιο γρήγορα, κάτι που βέβαια επιθυμείτε διακαώς να αποφύγετε. Προτιμήστε να συνδυάσετε 1 φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς η με νηστίσιμο τυρί για να αποφύγετε τα χειρότερα.

5.      Προσοχή στις μεγάλες μερίδες. Αυτές τις μέρες το τσιμπολόγημα είναι συχνό φαινόμενο με αποτέλεσμα να υποτιμάμε την πραγματική ποσότητα που καταναλώνουμε.

6.      Φροντίστε να έχετε τακτικά γεύματα για εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό σας. Τα συχνά και μικρά γεύματα θα μειώσουν την ανάγκη για γλυκό και για μεγάλες μερίδες στα κυρίως γεύματα. Και μην ξεχνάτε το πρωινό!!! Το γεγονός ότι ξυπνάμε αργά δεν σημαίνει πως πρέπει να το παραλείψουμε,  διότι  η απότομη πρόσληψη τροφής στο μεσημεριανό μας δημιουργεί παλινδρόμηση και δυσπεψία!

7.      Προσοχή στα πασχαλιάτικα και στα νηστίσιμα γλυκά. Ο χαλβάς και το τσουρέκι είναι από τις κύριες πηγές υδατανθράκων και λίπους γι’ αυτό προτιμήστε μικρές μερίδες (μέχρι 100 γραμ.) και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη για να ‘‘απεξαρτηθείτε’’ από την γεύση τους.

8.      Προτιμήστε το κρασί ως συνοδευτικό, αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας.

9.      Το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, όπως και τα τυριά την ημέρα του Πάσχα είναι από της κύριες πηγές λίπους και χοληστερόλης. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το κρέας (αρνί/κατσίκι/κοτόπουλο) χωρίς πέτσα, επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών και φυσικά (το επαναλαμβάνουμε) επιλέξτε μικρές μερίδες.

10.  Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα συνδυαστικά με την νηστεία θα σας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία. Αντίθετα ο συνδυασμός καθιστικής ζωής και πρόσληψης παραπάνω τροφής μας χρεώνει με έξτρα κιλά μετά την Λαμπρή.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα είναι η ιδανική περίοδος για να δούμε φίλους και συγγενείς, να απολαύσουμε την οικογενειακή γαλήνη και φυσικά να φάμε τα ιδιαίτερα Πασχαλινά εδέσματα. Ωστόσο θέλει προσοχή ώστε οι διακοπές μας να μην συνοδευτούν με αύξηση του βάρους και τελικά με μια επιβαρυμένη υγεία.

Καλό Πάσχα!!!

SHARE
Η Αθηνά Παπαθανασίου είναι ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος µε ειδίκευση στην Κλινική ∆ιατροφή. Αποφοίτησε το 2006 από το Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης συνεργάστηκε µε τα διαιτολογικά τµήµατα 5 νοσοκοµείων της Αττικής: Τζάνειο, Σισµανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λαϊκό. Έχει συµµετάσχει σε πληθώρα επιστηµονικών συνεδρίων υγείας, διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας κ.α. ενώ και η ίδια έχει διατελέσει οµιλήτρια σε ηµερίδες σε σχολεία, σε συλλόγους και πολυµαθησιακούς χώρους. Επιπλέον έχει γράψει άρθρα σε θεσσαλικές εφημερίδες. Διατελεί µέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ∆ιαιτολόγων ∆ιατροφολόγων και του Ελληνικού Ιδρύµατος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.). Από το 2006 μέχρι σήμερα διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Καρδίτσα.