Για Eurogroup την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα έκανε λόγο ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Για Eurogroup την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα έκανε λόγο ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Για Eurogroup την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα έκανε λόγο ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα ή «την μεθεπόμενη το αργότερο», σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη νομικά και πολιτικά ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν.

«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν (το Eurogroup) θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», εξήγησε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετήσουμε», επέμεινε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί και το θέμα του χρέους, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναδιαρθρωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιπρόσθετος χρόνος «θα δώσει πιο ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας» στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ο Μισέλ Σαπέν έκανε ορισμένες διευκρινίσεις. «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα (…). Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε.

Νωρίτερα, ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί από το βήμα της Ευρωβουλής είχε τονίσει πως κατά τη γνώμη της Κομισιόν «η συμφωνία είναι κοντά».

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ο οποίος σήμερα συμμετείχε και στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος υπογράμμισε πως υπήρξαν επιτεύγματα χωρίς προηγούμενο από την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως λίγα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις.

«Η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιστεύουν βαθιά ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί», τόνισε και ανέφερε πως εάν καθυστερήσουμε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας. «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία σε λίγες μέρες με Eurogroup», επισήμανε.

«Ας μην εφευρίσκουμε κρίσεις! Οι πιστωτές θα πρέπει να παίζουν δίκαια. Ποια κυβέρνηση στην ΕΕ θα μπορούσε να νομοθετήσει με εφαρμογή μετά από 3 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συνολική κατάσταση και τις υπόλοιπες κρίσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ για το χρέος υπογράμμισε πως σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι κούρεμα.

Τέλος επισήμανε πως Προληπτικός Μηχανισμός (contingency mechanism) χρειάζεται, όπως και το ΔΝΤ. Μια συμφωνία στον ακριβή μηχανισμό μπορεί να βρεθεί πολύ σύντομα και η ελληνική πρόταση που αφορά τον μηχανισμό βρίσκεται σε καλή βάση.

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Όπως ανέφερε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα» και πρέπει να βασίζεται στο «μνημόνιο», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη θετική ολοκλήρωσή της «μέσα στις επόμενες μέρες».

«Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γκουαλτιέρι καλώντας «όλους τους θεσμούς να δράσουν υπεύθυνα» και να δείξουν «ηγετικές ικανότητες» σε αυτή τη «θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα.

ΠΗΓΗwww.karditsa24.gr
SHARE