Με ελπίδα και προσδοκίες ο εορτασμός του Πάσχα σε όλη την επικράτεια

Με ελπίδα και προσδοκίες ο εορτασμός του Πάσχα σε όλη την επικράτεια

Με ελπίδα και προσδοκίες ο εορτασμός του Πάσχα σε όλη την επικράτεια

Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιόρτασαν οι πιστοί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» και στο Φανάρι, το κέντρο της Ορθοδοξίας. Ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα απ” άκρη σ” άκρη σε όλες τις γωνιές της χώρας, και με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε στην πόλη της Καλαμάτας η Αναστάσιμη Ακολουθία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χοροστάτησε της Ακολουθίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, ενώ πλήθος πιστών είχαν κατακλείσει την πλατεία του Ναού κρατώντας λαμπάδες αναμμένες με το αναστάσιμο φως.

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» στο κέντρο της ορθοδοξίας στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αλλά και της Ιεραρχίας του Θρόνου, τέλεσε σε κλίμα κατάνυξης την Ακολουθία της Αναστάσεως.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου έψαλλε το «Χριστός Ανέστη» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Μεταξύ των πιστών που παρακολούθησαν με ευλάβεια τη λαμπρή τελετή ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ την περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η σύμβουλος Κατερίνα Παλιού.

«Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει»

Σε ατμόσφαιρα εορτής και αγάπης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Μαραθώνος Μελίτων, Βελεστίνου Δαμασκηνός και οι επίσκοποι Ναζιανζού Θεοδώρητος και Νεοχωρίου Παύλος, ενώ τελετάρχης ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής ανέγνωσαν το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο του Εσπερινού στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Σλοβανικά, στα Αραβικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, αλλά και στη νοηματική.

Μετά τέλος του Εσπερινού, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος διένειμε σε όλους τα πατροπαράδοτα κόκκινα αυγά και έδωσε τις πασχαλινές γιορτινές ευχές του.

Πασχαλινό γλέντι με σούβλες, κρασί και τραγούδι

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στρώθηκε το πασχαλινό τραπέζει με τον οβελία, τα κόκκινα αυγά, το κρασί και τα γλυκά.

Στο Βροντάδο Χίου δεν έγινε τελικά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, ο ρουκετοπόλεμος.

Το γραφικό λιμάνι του Τυρού της Αρκαδίας φωτίστηκε με τα πυροτεχνήματα να κάνουν την νύχτα μέρα. Οι εκατοντάδες επισκέπτες του χωριού απόλαυσαν ένα μοναδικό θέαμα. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE