Π.Ε.Α.Ε.Σ.Α. – Δ.Σ.Ε.: 9 Μάη: Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Π.Ε.Α.Ε.Σ.Α. – Δ.Σ.Ε.: 9 Μάη: Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Π.Ε.Α.Ε.Σ.Α. – Δ.Σ.Ε.: 9 Μάη: Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών,εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε!

Είναι η μέρα που το 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, που στοίχησε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τη μέρα αυτή ,λοιπόν, τιμάμε όσες και όσους έδωσαν την ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, όσες και όσους μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα μέτωπα του πολέμου.

Στη μεγάλη αυτή νίκη των λαών επί του φασιστικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του «Άξονα» και των συμμάχων του, συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που μετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό.

Ξεχωριστός όμως και καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης ,του Κόκκινου Στρατού ,’όπως και των απανταχού εθνικοαπελευθερωτικών – αντιφασιστικών κινημάτων, ψυχή ,οργανωτής και κύριος αιμοδότης των οποίων, υπήρξαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α΄ (1914-1918), γεννήθηκε από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής.

Η μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας αποκτήθηκε και χάρη στην ενίσχυση που προσέφεραν οι νικήτριες καπιταλιστικές δυνάμεις του Α΄ Π.Π, με σκοπό να την στρέψουν ενάντια στην ΕΣΣΔ. Οικονομικοί γίγαντες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πρωταγωνίστησαν στην ενίσχυση της Γερμανίας, ακόμα και στην διάρκεια του πολέμου. Τη στήριξη τους στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, πέρα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσέφεραν επίσης η καθολική εκκλησία και σειρά σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων , του λεγόμενου κεντρώου χώρου. Στην Ελλάδα , η κατάκτηση και η τριπλή κατοχή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία) , βρήκε την ντόπια αστική τάξη «τριχοτομημένη».

Ένα μέρος της επέλεξε την ανοιχτή συνεργασία με τους κατακτητές, ένα άλλο μέρος της διέφυγε στη Μέση Ανατολή μαζί με το παλάτι υπό την αιγίδα των Άγγλων και ένα τρίτο μέρος της έμεινε στην Ελλάδα και απείχε από τον Αγώνα.

Στον αντίποδα, οι κομμουνιστές της χώρας μας ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην οργάνωση της Αντίστασης του Λαού. Το ΚΚΕ αμέσως μετά την έναρξη της Κατοχής, με πρωτοβουλία του ,δημιούργησε σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ. Στο ΕΑΜ συσπειρώθηκε η μεγάλη
πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Δημιούργησε φύτρα λαϊκής εξξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Με τον ΕΛΑΣ καθήλωσε 8-12 εχθρικές μεραρχίες, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην γενικότερη πολεμική προσπάθεια. Στον αγώνα αυτό ,χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν την ζωή τους. Η Καισαριανή, το Κούρνοβο, η Ακροναυπλία, η Κοκκινιά, το Χαϊδάρι , ο Αι Στράτης άστραψαν ως τόποι θυσίας και φάροι ηρωισμού. Αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ ΠΠ ξεκίνησε μία λυσσαλέα προσπάθεια διαστρέβλωσης των αιτιών, του χαρακτήρα του, γεγονότων και προσώπων. Κεντρικό ρόλο στη διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης των λαών κατέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που, από το 1985 κιόλας προσπάθησε να «διαγράψει» την 9η Μάη ως μέρα «Αντιφασιστικής Νίκης» καθιερώνοντας στη θέση της τη λεγόμενη «Ημέρα της Ευρώπης».

Ακολούθησε το «μνημόνιο για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκληματικών κομμουνιστικών καθεστώτων», η «Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης», κτλ. Ωστόσο καμία πλαστογραφία δεν είναι ικανή να σβήσει την αλήθεια.

Η παραχάραξη, διαστρέβλωση ,η αποιδεολογικοποίηση της ιστορίας, ταύτιση κομμουνισμού-φασισμού δεν αποτελούν παρά αναπόσπαστο τμήμα του αστικού ιδεολογικοπολιτικού πολέμου, που στόχο έχει την διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων και τον αφοπλισμό της εργατικής τάξης ,την συκοφάντηση της ταξικής πάλης και της προοπτικής της.

Εβδομήντα ένα χρόνια από την «Αντιφασιστική Νίκη των Λαών» τιμάμε και διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της, οπλισμένοι με την δύναμη της γνώσης , των εμπειριών του παρελθόντος ,των νικών και των ηττών του κινήματος, θα τραβήξουν μπροστά τους τροχούς της κοινωνικής εξέλιξης, μέχρι την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, θέτοντας το φασισμό και τον πόλεμο- τον ίδιο τον καπιταλισμό – μια και για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Καρδίτσας

SHARE