Από τον πόλεμο, στα κύματα του Αιγαίου και στα κλειστά σύνορα.

Από τον πόλεμο, στα κύματα του Αιγαίου και στα κλειστά σύνορα.

Από τον πόλεμο, στα κύματα του Αιγαίου και στα κλειστά σύνορα.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/5/2016, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, στις 7.30 μμ. η προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση, με τίτλο:

Από τον πόλεμο, στα κύματα του Αιγαίου και στα κλειστά σύνορα.

 

Η εκδήλωση έγινε σε μια συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ για κλειστά σύνορα και η οποία περιγράφεται στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα τον κυνισμό και το σκληρό πρόσωπο της «πολιτισμένης» Ευρώπης που καταπατά τα δικαιώματα προσφύγων και μετατρέπει σε «κενό γράμμα» ακόμα και τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των προσφύγων.

Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένοι πρόσφυγες από την Συρία, που περιέγραψαν την περιπέτεια της διαδρομής τους από τις εμπόλεμες ζώνες του θανάτου, μέχρι τη χώρα μας. Ήταν μια συγκλονιστική αφήγηση ανθρώπων που είδαν δικούς τους να κομματιάζονται από τις βόμβες, που ξεριζώθηκαν από τον κατεστραμμένο τόπο τους. Δεν έχασαν μόνο το σπίτι και τη δουλειά τους, αλλά αποκόπηκαν βίαια από τις μνήμες, τις σχέσεις, τη διαδρομή και τα όνειρά τους.

Περπάτησαν μέσα από περιοχές ισοπεδωμένες, πέρασαν ερήμους και θάλασσες. Είδαν να πνίγονται τα παιδιά τους ή τα αδέρφια τους, οι φίλοι και οι συγγενείς τους.

Αναγκάστηκαν να συναλλαχθούν με τη μαφία της διακίνησης, που κάνει χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενη τη δυστυχία και την ανάγκη για επιβίωση.

Σιώπησαν στις προσβολές και στα απαξιωτικά βλέμματα για να προχωρήσουν προς τη ζωή, βλέποντας στο τέλος τα κλειστά σύνορα της ΕΕ μπροστά τους. Οι παρόντες στην εκδήλωση νιώσαμε πώς γίνεται η συντριβή της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό που σε ήρεμους καιρούς φάνταζε αδιανόητο, για τους πρόσφυγες είναι σήμερα εφιαλτική πραγματικότητα, όταν οι ιμπεριαλιστές αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους με τον μόνο τρόπο που έχουν, με τον πόλεμο.

Συνεχίζουμε να είμαστε αταλάντευτα αλληλέγγυοι. Η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια, η ύψωση αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής φωνής και η δημιουργία ενός μαζικού, μαχητικού κινήματος που θα ενώνει τις κραυγές των προσφύγων με τις φωνές των εργαζόμενων, των άνεργων και της νεολαίας, για μια ζωή δίχως πόλεμο, δίχως φτώχεια κι εξαθλίωση, αποτελεί τη μόνη απάντηση για να σταματήσει αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μας.

Παλεύουμε για κατάργηση της ανάλγητης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τη νομιμοποιεί. Η συμφωνία αποτελεί παραβίαση ακόμα και του διεθνούς δικαίου και καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα. Η Τουρκία δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».

Διεκδικούμε:

Σύνορα ανοιχτά για πρόσφυγες και μετανάστες και ασφαλή διέλευση για όλους.

Αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όχι στον εγκλεισμό των προσφύγων στα hotspots

Μέριμνα για στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, παιδεία των προσφύγων με όρους που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια –όχι ανάθεση σε ΜΚΟ.

Δηλώνουμε

Όχι στις απελάσεις – να χορηγηθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

Όχι στην καταστολή των αγώνων των προσφύγων και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.

Όλοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και η νεολαία, όλες οι συλλογικότητες, τα σωματεία και τα συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και πολιτικοί χώροι, να συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να χτίσουμε τείχος ανθρωπιάς και ασπίδα προστασίας για τους πρόσφυγες.

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ) ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ