Βενεζουέλα: Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Βενεζουέλα: Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Βενεζουέλα: Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Την παράταση για ακόμα τρεις μήνες της κατάστασης  «κατάστασης οικονομικής εκτάκτου ανάγκης» που είχε κηρύξει από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

«Θα προχωρήσω στην υπογραφή ενός νέου διατάγματος  για τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Ιούλιο» με στόχο την «ανάκτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας» , είπε ο Μαδούρο χθες σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χένρι Ράμος Αγιούπ είχε υποστηρίξει την Τετάρτη πως ο Μαδούρο «δεν έχει την εξουσία βάσει του Συντάγματος να επεκτείνει (τη διάρκεια που ισχύει) το διάταγμα»αυτό. Το κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία διαθέτει η αντιπολίτευση, αναμένεται να απορρίψει το διάταγμα, όπως είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, πριν αυτό επικυρωθεί εν τέλει από τη δικαιοσύνη.

Ο Μαδούρο είχε κηρύξει κατάσταση οικονομικής εκτάκτου ανάγκης δύο ημέρες μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου που εξάγει η Βενεζουέλα στα 24 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Το 96% του προϋπολογισμού της Βενεζουέλας βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδίδει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του σε μηχανορραφίες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ανήλθε το 2015 στο 180,9%, ενώ το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Ήταν η δεύτερη συναπτή χρονιά βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Ο Μαδούρο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει μερίδιο ευθύνης για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, λέγοντας πως η Βενεζουέλα πρέπει να βρει και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν χθες σε δημοσιογράφους πως ανησυχούν για μια ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας και προέβλεψαν πως ο Μαδούρο δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του. Η αντιπολίτευση επιδιώκει να απομακρύνει από την εξουσία τον 53χρονο πρόεδρο, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά και σποραδικές λεηλασίες.

Ο πρώην συνδικαλιστής επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του και καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ απεργάζονται«πραξικόπημα» εναντίον του, υποδεικνύοντας τη διαδικασία παραπομπής της προέδρου της Βραζιλίας, της κεντροαριστερής Ντίλμα Ρουσέφ, σε δίκη ως μια ένδειξη των προθέσεων των αντιπάλων του.

Επίσης ο κ. Μαδούρο ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στη Βραζιλία, τον Αλμπέρτο Καστεγιάρ, μετά την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να παραπέμψει σε δίκη την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, εξέλιξη που σηματοδότησε την απομάκρυνσή της από την εξουσία και την αντικατάστασή της από τον αντιπρόεδρό της Μισέλ Τέμερ.

Ο κ. Μαδούρο διευκρίνισε ότι ήδη συναντήθηκε με τον Καστεγιάρ στο Καράκας.

«Διαβουλευόμαστε για αυτή την οδυνηρή σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Vanguardia. Ο Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε τη διαδικασία παραπομπής της Ρουσέφ «βρόμικο κόλπο».

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε με 55 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά την Πέμπτη την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής της Ρουσέφ σε δίκη με την κατηγορία πως είχε αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα πριν από τις εκλογές του 2014, στις οποίες επανεξελέγη. Η Ντίλμα Ρουσέφ χαρακτήρισε τη διαδικασία της παραπομπής της «πραξικόπημα».

Η Ρουσέφ απομακρύνθηκε από το αξίωμα ενόψει της δίκης της στη Γερουσία που μπορεί να διαρκέσει έως και 180 ημέρες κι ο Τέμερ ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE