Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2016 το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε εφέτος τιμώμενο Μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00. Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις έως τις 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι, εκπαιδευτικές δράσεις κ.ά.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουν ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά

Στο τιμώμενο φέτος Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα παρευρεθεί το απόγευμα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την κεντρική εκδήλωση, στις 19:00.

Στην Αίθουσα του Βωμού και με τη συμμετοχή σημαντικών πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου, θα γίνει από τις 10:00 έως τις 24:00 (με διακοπή 18:00 – 20:30) ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE