Τιμώνται οκτώ ερευνητές της Τοπικής μας Ιστορίας

Τιμώνται οκτώ ερευνητές της Τοπικής μας Ιστορίας

Σε εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Τιμώνται οκτώ ερευνητές της Τοπικής μας Ιστορίας

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς οκτώ ερευνητών της τοπικής μας Ιστορίας, διοργανώνουν την Κυριακή 22 Μαΐου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Καρδίτσας.

Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας, θα λάβει χώρα στις 11 το πρωί, σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

Σε αυτή, θα τιμηθούν οκτώ πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη συγγραφική και πνευματική προσφορά. Πρόκειται για καταξιωμένους ερευνητές και συγγραφείς, που είναι οι κ.κ.: Αναγνωστόπουλος Βασίλης, Βογιατζής Φώτης, Γριβέλλας Λάμπρος, Καραφύλλης Νίκος, Κατοίκος Νίκος, Μαγόπουλος Βασίλης, Μπαζιάνας Νίκος και Σπανός Κώστας.

Η συνέντευξη τύπου

Σήμερα το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκαν στη μεγάλη προσφορά των οκτώ συμπολιτών – ερευνητών και κάλεσαν τον κόσμο να πλαισιώσει την εκδήλωση.

Αρχικά το λόγο πήρε η Προϊσταμένη των ΓΑΚ κ. Ελπινίκη Αγγελίνα, η οποία είπε μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

«Τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Καρδίτσας  στο πλαίσιο μιας άλλης αντίληψης για το ρόλο της Υπηρεσίας στην τοπική κοινωνία και την Ανάπτυξη, οργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους ερευνητές της Τοπικής Ιστορίας και τους συγγραφείς του τόπου μας.  Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο μεγάλος πλούτος και το ανεκτίμητο κεφάλαιο του τόπου, πόσο μάλλον οι πνευματικοί άνθρωποι, την προσφορά των οποίων οφείλουμε να αναγνωρίσουμε για πολλούς λόγους.

Νοιώθουμε την υποχρέωση ότι πρέπει να τιμήσουμε τους άοκνους εργάτες της Τοπικής Ιστορίας, οι οποίοι αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην έρευνα, την καταγραφή και την ανάδειξη ιστορικών θεμάτων που έχουν αξία και σημασία για  την Καρδίτσα και το Νομό.

Τα ΓΑΚ Νομού Καρδίτσας αποφάσισαν να τιμήσουν τους ανθρώπους αυτούς διότι συναισθάνονται την ευθύνη να το κάνουν, ακριβώς διότι είναι ο φορέας εκείνος που βρίσκεται πλησιέστερα στο φυσικό αντικείμενο των ερευνητών. Πιστεύουμε ότι εμείς είχαμε την υποχρέωση να το πράξουμε και στην πρωτοβουλία μας αυτή βρήκαμε συμπαραστάτες την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και το Δήμο Καρδίτσας. Ευχαριστούμε θερμά τον αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκο και τον δήμαρχο κ. Φ. Αλεξάκο , διότι με την συμμετοχή τους αποδεικνύουν την ομοθυμία να τιμηθούν από την κοινωνία της Καρδίτσας οι πνευματικοί της άνθρωποι.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη από μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν και δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε στην αφάνεια ανθρώπους που πρόσφεραν πνευματικά. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες παρουσιάσεις έτσι ώστε να τιμηθούν όλοι όσοι έχουν συμβάλλει στην διατήρηση της Τοπικής Συλλογική Μνήμης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στον τόπο μας.

Για το έργο των τιμώμενων θα μιλήσουν οι κ.κ.: Αντώνης  Αντωνίου, δρ. Οικονομικής Ιστορίας τέως προϊστάμενος ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας, Αριστομένης Καλυβιώτης πολιτικός μηχανικός – συγγραφέας, Παρμενίων Μπώλος, φιλόλογος – συγγραφέας,  Παναγιώτης Νάννος, ερευνητής Τοπικής Ιστορίας – λογοτέχνης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η κ. Λιλιάνα Ντούλια και ο κ. Γιώργος Τσιάλας με μουσικές επιλογές για βιολί και κλασσική κιθάρα αντίστοιχα, ενώ η ηθοποιός κ. Βάσω Μακρή θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα των τιμώμενων.

Απευθύνουμε στο κοινό της Καρδίτσας ανοιχτή πρόσκληση για την εκδήλωση και πιστεύουμε ότι με τη συμμετοχή του θα μετατρέψει την εκδήλωση σε γιορτή των τοπικών Γραμμάτων».

Ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε πως είναι χρέος των τοπικών κοινωνιών να τιμούν τους ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο. «Δεν πρέπει να λησμονούμε, πρέπει να επιβραβεύουμε όλους όσοι ασχολούνται με την τοπική μας ιστορία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συνεχάρη τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Καρδίτσας για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος εξήρε το έργο και την προσφορά των οκτώ ερευνητών – συγγραφέων της περιοχής μας, οι οποίοι όπως είπε αφιερώνουν ώρες από τη ζωή τους, για να καταγράψουν την ιστορία του τόπου και να αφήσουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά.

Κλείνοντας, σημείωσε πως αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση, και πρόσθεσε πως η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας θα είναι δίπλα τους.

Να αναφέρουμε πως παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους προσφέρουν σπουδαίο έργο στον τομέα της διάσωσης αρχείων και ιστορικών τεκμηρίων της ιστορίας της Ελλάδος. Θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις δράσεις και το ρόλο των Γενικών Αρχείων του Κράτους ως φορέα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καλώ τους Καρδιτσιώτες να στηρίξουν με την παρουσία τους την εκδήλωση της Κυριακής 22/05/2016 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

SHARE