Συνέντευξη τύπου στο ΕΒΕ Καρδίτσας της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Συνέντευξη τύπου στο ΕΒΕ Καρδίτσας της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»

Συνέντευξη τύπου στο ΕΒΕ Καρδίτσας της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο η Οργανωτική Επιτροπή της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας για να αναφερθεί στην οικονομική διάσταση της συνάντησης και στο όφελος των επιχειρήσεων του Νομού Καρδίτσας.

Παρόντες ήταν ο κ. Αντωνίου Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπροσώπησε ο κ. Ανδρέας Λάππας, οι ιδιοκτήτες και οι Διευθυντές διαφόρων ξενοδοχείων της πόλης μας και της Λίμνης Πλαστήρα, άλλοι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, οι οποίοι τόνισαν την Οικονομική, Εκπαιδευτική και Πολιτισμική αξία του Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών.

O Νίκος Ευθυμιάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, προλογίζοντας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Είναι γνωστή η σχέση του Πολιτισμού με την Οικονομική Ανάπτυξη μιας περιοχής. Εμείς υλοποιούμε στην Καρδίτσα ένα εξαιρετικά σπουδαίο Φεστιβάλ διάρκειας 17 ημερών, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για την πόλη και τον νομό σε μια περίοδο νεκρή τουριστικά, μεταξύ Αποκριάς και Πάσχα. Το συγκεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, προκαλεί ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για τον νομό μας και την Δυτική Θεσσαλία ευρύτερα, σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης και σε περίοδο νεκρή τουριστικά και οικονομικά.  Η πόλη της Καρδίτσας η λίμνη Πλαστήρα, το Μουζάκι και η ευρύτερη περιοχή ένιωσαν έντονα οικονομικά οφέλη από την παρουσία των χιλιάδων Καλλιτεχνών-Μουσικών-Εκτελεστών αλλά και των Ακροατών και Επισκεπτών, του Μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Μουσικής που πραγματοποιείται στην πόλη μας.

Η οικονομική προσέγγιση για το ζεστό χρήμα που εισέρευσε στην τοπική αγορά αφορά βασικά τα επίσημα στοιχεία αφενός μεν από τα ξενοδοχεία όπου κατέλυσαν  και τις ταβέρνες, fast food, εστιατόρια κλπ, όπου εστιάζονταν αφετέρου την ενημέρωση που έχουμε από τους διευθυντές των σχολείων και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για τα χρήματα που έφερε μαζί του ο κάθε μαθητής.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τις επιχειρήσεις της πόλης και του Νομού το ζεστό χρήμα που έπεσε στην αγορά του Νομού Καρδίτσας,  φέτος το 2016, υπερέβη τις 750.000 ευρώ κατά τις δεκαεπτά (17) μέρες των εκδηλώσεων  της 8ης  Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Xορωδιών του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μόνο οι συμμετέχοντες υπό την ιδιότητα του εκτελεστή υπερέβησαν τους τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιους (4500) νέους και νέες.

Τα χρήματα που εισέρευσαν στα υπόλοιπα καταστήματα και επιχειρήσεις του τόπου μας δεν μπορούμε να τα αποτιμήσουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι κάθε παιδί αγόρασε δώρα και αναμνηστικά για τους δικούς του.

Συνεχίζοντας ο κ. Ευθυμιάδης δήλωσε ότι έχοντας υπηρετήσει σε αντίστοιχους μεγάλους φεστιβαλικούς θεσμούς, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Δελφών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς γνωρίζει πολύ καλά την σχέση μεταξύ Πολιτισμού-Τουρισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης μιας περιοχής.

Η άλλη διάσταση ενός πολιτιστικού γεγονότος είναι η ποιότητα, το ήθος και το ύφος που εκπέμπει ένα Φεστιβάλ.

Εμείς χωρίς ίχνος λαϊκισμού και κινήσεις εντυπωσιασμού με τις ανύπαρκτες οικονομικές μας δυνατότητες, αφού δεν επιχορηγούμαστε ουσιαστικά και σοβαρά από κανένα φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε κρατικό, κρατάμε πολύ υψηλά το επίπεδο του Φεστιβάλ.

Ειδικά με την παρουσία αναγνωρισμένης αξίας μελών διεθνούς κριτικής επιτροπής  από το εξωτερικό, του Ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή του Boston University και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μαέστρο και Συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου, του Αλέξη Κωστάλα και πολλών άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων δίνουμε το στίγμα και τη φιλοσοφία μας.

Κάθε βράδυ της διοργάνωσης ολοκληρώνονταν με εκτελέσεις κοινών έργων από τις συμμετέχουσες χορωδίες  αλλά και πρώτες εκτελέσεις σε έργα Θεόδωρου Αντωνίου, Γιάννη Δροσίτη και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Πραγματοποιήσαμε δύο σημαντικά αφιερώματα στα πλαίσια των οποίων παρήχθησαν και παρουσιάστηκαν δύο πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις σε ποίηση Νικολάου Ugo Φώσκολου και μουσική Γιάννη Δροσίτη.

Όμως πέρα από την Καλλιτεχνική και Εκπαιδευτική υπάρχει -ειδικά στις μέρες που ζούμε-  και η οικονομική διάσταση του γεγονότος.

Το Φεστιβάλ βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επιχειρήσεων του νομού.

Ενώ είμαστε ο θεσμός που δημιουργεί τεράστιο τουριστικό ρεύμα ενισχύοντας οικονομικά τον τόπο, δεν έχουμε ως σήμερα λάβει την ανάλογη οικονομική βοήθεια εκ μέρους των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Ζητούμε την στήριξη και την βοήθεια όλων των επιχειρηματιών και εμπόρων της περιοχής μας, γιατί αυτοί είναι οι άμεσα ωφελούμενοι από αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής.

Ζητούμε την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη όλων των φορέων.

Ο θεσμός για να παραμείνει στην Καρδίτσα πρέπει να στηριχτεί από τους φορείς διαφορετικά κινδυνεύει να ατονήσει η να μετοικίσει»