Παρίσι: Εφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Google για φοροδιαφυγή

Παρίσι: Εφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Google για φοροδιαφυγή

Παρίσι: Εφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Google για φοροδιαφυγή

Αιφνιδιαστική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Google στο Παρίσι πραγματοποίησαν την Τρίτη οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, όπως ανακοίνωσε Γάλλος οικονομικός εισαγγελέας.

Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού γίγαντα του ίντερνετ δήλωσε ότι η Google συμμορφώνεται πλήρως με τη γαλλική νομοθεσία. Το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις σχετικά με τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορες θυγατρικές τους ανά τον κόσμο ώστε να μειώσουν το ύψος του φόρου που καταβάλλουν.

Στην έφοδο που έγινε τα ξημερώματα στα κεντρικά γραφεία της Google στο Παρίσι έλαβαν μέρος ερευνητές της οικονομικής εισαγγελίας και της κεντρικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φορολογικής απάτης όπως και 25 ειδικοί στην τεχνολογία του ίντερνετ. «Στόχος είναι να εξακριβώσουμε κατά πόσο έχει μόνιμη βάση στη Γαλλία η Google Ireland Ltd και αν, μη δηλώνοντας μέρος των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία, έχει αθετήσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις, περιλαμβανομένου του εταιρικού φόρου και του φόρου προστιθέμενης αξίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της γαλλικής εισαγγελίας.

Τα κεντρικά γραφεία της Google για την Ευρώπη βρίσκονται στο Δουβλίνο όπου το ύψος της εταιρικής φορολογίας είναι χαμηλότερο απ” ό,τι αλλού στην Ευρώπη. Η Google, η οποία είναι πλέον θυγατρική της Alphabet Inc δέχεται πίεση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την πρακτική της να στέλνει, μέσω της Ιρλανδίας, τα περισσότερα κέρδη που πραγματοποιούν οι θυγατρικές της στην Ευρώπη στις Βερμούδες όπου δεν καταβάλλει καθόλου φόρο.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές ώστε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους», δήλωσε ο κ. Αλ Βέρνι, εκπρόσωπος Τύπου της Google Ευρώπης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google κ. Ερικ Σμιντ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση από το Αμστερνταμ, όπου βρίσκεται.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αρχίσει να ερευνούν την περίπτωση της Google από πέρυσι τον Ιούνιο. Τον περασμένο Φεβρουάριο πηγή από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει ότι οι γαλλικές αρχές διεκδικούν ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την Google θεωρώντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα έπρεπε να είχε καταβάλλει αυτό το φόρο. Τον Ιανουάριο η Google είχε συμφωνήσει να καταβάλλει επιπλέον φόρο ύψους 130 εκατομμυρίων λιρών στερλινών στη Βρετανία, γεγονός που είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία δεν καταβάλλει το ύψος του φόρου που της αναλογεί. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αρχίσει να εξετάζει την ιδέα οι πολυεθνικές να δημοσιεύουν το ύψος του φόρου που πληρώνουν σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για προσπάθεια ώστε οι πολυεθνικές να καταβάλλουν φόρο ανάλογα με τα έσοδα που πραγματοποιούν σε κάθε χώρα.

ΠΗΓΗwww.kathimerini.gr
SHARE