Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης μακριά από τις κάμερες

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης μακριά από τις κάμερες

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης μακριά από τις κάμερες

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό,προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ” όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων και δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περί τους 14.000 αστυνομικούς βρίσκονται στην περιοχή μαζί με ειδικούς μεταφραστές από το υπουργείο Εξωτερικών. Από το πρωί προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν σταδιακά, σε μια επιχειρήση που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πολλοί πρόσφυγες θέλουν να φύγουν, ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν. Από την άλλη, υπάρχουν ομάδες που κερδίζουν από αυτή την κατάσταση που επικρατεί και μάλιστα χθες κυκλοφόρησαν εφημερίδα θέλοντας να πείσουν τον κόσμο να μην μετακινηθεί. Εγιναν τρεις συλλήψεις νεαρών.

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την βίαιη αντίδραση ορισμένων από την πλευρά των προσφύγων αφού είναι γνωστό ότι στην περιοχή δρουν συμμορίες.

Βίαιη επιχείρηση έχει αποκλειστεί αφού υπάρχουν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ενώ ο φόβος είναι μήπως ομάδες προσφύγων με την υποστήριξη «αλληλέγγυων», θελήσουν να αντιδράσουν και προκαλέσουν επεισόδια. Η εντολή είναι να απομονωθούν και σε καμία περίπτωση να μην γενικευθούν. Πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι  και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.
«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.
Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».
Πάντως μέχρι τώρα οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν καθώς αφενός δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι χώροι φιλοξενίας θα είναι καλύτεροι και αφετέρου γιατί από την Ειδομένη διατηρούν πάντα ελπίδες ότι μπορεί να περάσουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στη Ελλάδα 11.800 πρόσφυγες.

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE