Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται δίπλα στους αγρότες του Ν. Καρδίτσας

Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται δίπλα στους αγρότες του Ν. Καρδίτσας

Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται δίπλα στους αγρότες του Ν. Καρδίτσας

Μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στο νομό μας από την έντονη βροχόπτωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιος Ζαννιάς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Όπως ο ίδιος είπε, το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει πρώτα να υποχωρήσουν τα νερά.

Ο κ. Ζαννιάς υπογράμμισε πως η διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι δίπλα στους αγρότες και άμεσα θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τα αρμόδια συνεργεία. Διευκρίνισε δε πως φέτος είναι δύσκολο να πληρωθούν οι πληγέντες, καθώς δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη ζημιές από το 2015 και δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές από τους αγρότες. Μόνο αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλλει νωρίς τις επιδοτήσεις και υπάρχει απόθεμα, θα ξεκινήσει η αποζημίωση νωρίτερα, εκτίμησε ο ίδιος.

Υπό προϋποθέσεις όμως, θα αποζημιωθεί η επανασπορά της καλλιέργειας. Για το βαμβάκι συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνει πρώτα και η συγκομιδή και μετά, η τελική εκτίμηση τον μήνα Οκτώβριο.

Ο κ. Ζαννιάς επέρριψε ευθύνες σε Δήμους και ΤΟΕΒ για τα πλημμυρικά φαινόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε όσες περιοχές πήγαμε, δεν είδαμε κανένα αποστραγγιστικό αύλακα καθαρισμένο, ήταν όλα βουλωμένα. Δεν προσπαθούμε να αποποιηθούμε τις ευθύνες, …αλλά είναι λυπηρό τα χρήματα των αγροτών να μην αξιοποιούνται προς όφελός τους.

Υπάρχουν ευθύνες σε όλους όσοι έχουν αρμοδιότητα με την αποστράγγιση του κάμπου».

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, ο Αντιπρόεδρος τους ΕΛΓΑ ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς ο οργανισμός θα δώσει τα αρχεία με τα πορίσματα των γεωπόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έπραξε και φέτος στον Έβρο και στις Σέρρες.

Τον κ. Ζαννιά πλαισίωναν στη συνέντευξη τύπου, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λάππας και κα. Χρυσούλα Κατσαβριά, ο Δ/ντης του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Λιόντος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος.

Να αναφέρουμε πως ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε σήμερα περιοχές του Ν. Φθιώτιδος και περιοχές του νομού μας. Μαζί με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων βρέθηκε σε αγροτικές περιοχές των Δήμων Σοφάδων και Παλαμά.

SHARE