Κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος – Σύνδεση ταμειακών με ΥΠΟΙΚ

Κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος – Σύνδεση ταμειακών με ΥΠΟΙΚ

Κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος – Σύνδεση ταμειακών με ΥΠΟΙΚ

Ένα βήμα πριν από νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο.

Τέσσερις οι βασικοί άξονες των ρυθμίσεων:

  • παροχή κινήτρων σε καταναλωτές, όπως επιπλέον έκπτωση φόρου για έξοδα που έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και κληρώσεις, αλλά και κίνητρα σε επιχειρήσεις με αναγνώριση των δαπανών που έχουν γίνει ψηφιακά,
  • καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην εφορία και προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά,
  • θέσπιση κατάλληλου πλαισίου προστασίας των καταναλωτών,
  • έλεγχος και διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η επιτυχία της όλης προσπάθειας απαιτεί την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κοινωνίας, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Παρά τα capital control, στην Ελλάδα εξακολουθούν να βασιλεύουν τα μετρητά σε ποσοστό 96,6%.

Αν και η χρήση καρτών σχεδόν διπλασιάστηκε το β’ εξάμηνο του 2015, οι ψηφιακές συναλλαγές συνολικά αποτελούν μόλις το 3,4%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 26η θέση μεταξύ των 28.

Ήδη ψηφίστηκε η ίδρυση ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής, με προτεραιότητα την κατάρτιση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής.

Στόχοι μεταξύ άλλων είναι η καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE