Τις δικές του εποχές των πάγων είχε και ο Άρης

Τις δικές του εποχές των πάγων είχε και ο Άρης

Τις δικές του εποχές των πάγων είχε και ο Άρης

Τη θεωρία ότι ο πλανήτης Άρης είχε κάποτε τις δικές του εποχές των πάγων επιβεβαίωσαν Αμερικάνοι επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνα τους μάλιστα, η τελευταία αρειανή εποχή των πάγων εκτιμάται ότι έληξε πριν από περίπου 370.000 έως 400.000 χρόνια.

Οι πάγοι του ‘Αρη παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1666, αλλά μόνο 200 χρόνια μετά ο αστρονόμος Ουίλιαμ Χέρσελ συνειδητοποίησε ότι είναι κάτι ανάλογο με τους πολικούς πάγους της Γης.

Οι ερευνητές, για τη μελέτη τους, ανέλυσαν στοιχεία που συνέλλεξαν τα ραντάρ του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Η επέκταση και κατόπιν η συρρίκνωση των πάγων στον ‘Αρη, όπως έχει συμβεί και στη Γη, οφείλεται στις κυκλικές μεταβολές στην τροχιά και στην κλήση του πλανήτη, οι οποίες επηρεάζουν την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει επάνω του.

Στον ‘Αρη μάλιστα το φαινόμενο είναι πιο έντονο απ’ ό,τι συνέβη στη Γη, επειδή ο άξονας περιστροφής του μεταβάλλεται έως 60 μοίρες σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων έως εκατομμυρίων ετών, ενώ στη Γη η αλλαγή στην κλίση της δεν ξεπερνά τις δύο μοίρες. Αυτό έχει ως συνέπεια το αρειανό κλίμα να σημειώνει πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε σχέση με το γήινο.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι, μετά το τέλος της εποχής των πάγων, περίπου 87.000 κυβικά χιλιόμετρα έχουν σιγά-σιγά συσσωρευθεί ξανά στους πόλους του ‘Αρη. Να σημειωθεί ότι οι πάγοι του ‘Αρη αποτελούνται τόσο από νερό, όσο και από διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους με επικεφαλής τον ‘Αϊζαακ Σμιθτου νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE