ΤΕ Πόλης-Υπαίθρου Καρδίτσας ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι

ΤΕ Πόλης-Υπαίθρου Καρδίτσας ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΗ

ΤΕ Πόλης-Υπαίθρου Καρδίτσας ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι

Οι TE  Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ  συμμετέχουν στην εκδήλωση που οργανώνει η ΚΕ του Κόμματος στο Τρίκερι (Ν. Μαγνησίας), την Κυριακή 5 Ιούνη, με θέμα: «Τιμάμε τις αλύγιστες της ταξικής πάλης, τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι».

Το νησί Τρίκερι έχει το δικό του μερτικό στην Ιστορία της πάλης των τάξεων στη χώρα μας. Υπήρξε ένας από τους τόπους εξορίας, από το 1947 έως το 1953, κατά κύριο λόγο γυναικών, μελών του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ. Υπολογίζεται πως το Σεπτέμβρη του 1949 στο Τρίκερι κρατούνταν 5.000 γυναίκες μαζί με τα 235 παιδιά τους, ζώντας στριμωγμένες σε τρύπιες σκηνές, χωρίς στρώματα, ρούχα, παπούτσια. Στερούνταν τα πάντα, ακόμη και τα πιο στοιχειώδη, νερό, τροφή, γιατρό, φάρμακα.

Όλες αυτές οι γυναίκες στα ατέλειωτα χρόνια εγκλεισμού, κακουχιών, χωρίς να γνωρίζουν αν οι δικοί τους ζουν ή πέθαναν, χωρίς να ξέρουν τι τις περιμένει την επαύριον  δεν σταυρώσανε μοιρολατρικά τα χέρια. Την ασχήμια της φυλακής και της εξορίας τη μετέτρεψαν σε φωτεινό χώρο.Το Γενάρη του 1950 το Τρίκερι υπάχθηκε στον «Οργανισμό Αναμόρφωσης Μακρονήσου». 1.200 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους μεταφέρθηκαν στη Μακρόνησο, όπου υπέστησαν ανείπωτα βασανιστήρια. Η σταδιακή απόλυσή τους από το Τρίκερι ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 1953. Οι τελευταίες 19 «αμετανόητες» εξόριστες μεταφέρθηκαν στον Αη Στράτη.

Κάτω από την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, κατορθώσανε γυναίκες καθημερινές, απλές να επιβιώσουν, οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης με καθημερινό αγώνα, πότε ενάντια στην έλλειψη νερού πότε ενάντια στα καιρικά φαινόμενα, πότε ενάντια στο δεσμοφύλακα – βασανιστή, βιαστή τους.

Οργανώνουν τη σίτισή τους, την αλληλεγγύη τους για τα παιδιά – όποιας κι αν ήταν – καθώς τα παιδιά δεν θεωρούνται κρατούμενοι και δεν δικαιούνται συσσίτιο. Οργανώνουν από ραφτάδικο, παπουτσίδικο, παπλωματάδικο, μαραγκούδικο, μέχρι έντονη μορφωτική – πολιτιστική δραστηριότητα. 52 εξόριστες δασκάλες με επικεφαλής την κομμουνίστρια παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη και την εκπαιδευτική ομάδα που διαμόρφωσε, σε όλη τη διάρκεια της εξορίας συνεχίζουν ασταμάτητα το έργο τους, που περιλαμβάνει από μαθήματα για αναλφάβητες έως και μαθήματα προετοιμασίας για εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο

Οι TE  Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ  απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους/στις εργατοϋπαλλήλους, στους/στις ανέργους/ες, στους φτωχούς αγρότες-αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενους/ες, στις νέες και νέους της περιοχής μας, να γνωρίσουν μια από τις πολλές λαμπρές σελίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Τιμούμε όλες και όλους που μας κληροδότησαν τα πολύτιμα διδάγματα του ταξικού αγώνα. Εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν. Παραδειγματιζόμαστε από τη συνείδηση και τη βαθιά πίστη στο σκοπό της πάλης τους, στο ιδανικό για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Αυτό οδηγούσε γυναίκες και άντρες, νέες κοπέλες, παιδιά και γερόντους, να στέκονται όρθιοι στα βασανιστήρια και τις κακουχίες, να ξεπερνάνε ακόμη και το φόβο του θανάτου.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις νέες κοπέλες τις περιοχής, στις εργαζόμενες, στις μωρομάνες, στις φοιτήτριες και σπουδάστριες, μαθήτριες, άνεργες, ωθώντας τις να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την Ιστορία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, συνολικότερα του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Να μάθουν ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στην προσέλκυση γυναικών στον αγώνα, στην ανάδειξη δυνατοτήτων τους, της ικανότητας προσφοράς και θυσίας σε συνθήκες που κυριαρχούσαν ακόμη σκοταδιστικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Έπλασε την καινούρια γυναίκα, που δίνει τη ζωή της για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού, που έχει συνείδηση της αποστολής της και πεποίθηση στις δυνάμεις της. Την παράνομη αγωνίστρια, τη μαχήτρια του ΔΣΕ, τη γυναίκα που τραγουδά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, αυτή που γίνεται σημαία πίστης στη φυλακή και την εξορία.

Η εκκδήλωση περιλαμβάνει:

– Τα αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΕ.,

-Ομιλία από την  Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος,

-Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από την ομάδα Θεάτρου της ΚΝΕ από  Λάρισα και Βόλο.

Αναχώρηση από Καρδίτσα την Κυριακή 5 Ιούνη στις 8 πμ από ΠΕΤΡΙΝΗ τράπεζαΜετά το τέλος του προγράμματος, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο νησί. Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Όσες και όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνα 2441076080 ή στα στελέχη της ΚΟ Καρδίτσας

Ώρα επιστροφής από το νησί στις 5.30

SHARE