Τιμήθηκαν στο Τρίκερι οι αλύγιστες της ταξικής πάλης

Τιμήθηκαν στο Τρίκερι οι αλύγιστες της ταξικής πάλης

Τιμήθηκαν  στο Τρίκερι οι αλύγιστες της ταξικής πάλης

Τις εξόριστες γυναίκες στο νησάκι Τρίκερι και στο πρόσωπό τους όλες τις αλύγιστες της ταξικής πάλης, όλες τις κομμουνίστριες δηλαδή και άλλες αγωνίστριες που στάθηκαν ορθές σε φυλακές και τόπους εξορίας, τίμησε η ΚΕ του ΚΚΕ με την εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή στο Τρίκερι της Μαγνησίας. Με μεγάλη συμμετοχή μελών, οπαδών και φίλων που ανατποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετείχε και η ΚΟ Καρδίτσας.

Στο Τρίκερι ταξίδεψαν για να παρευρεθούν στην εκδήλωση και αρκετές γυναίκες που εξορίστηκαν εκεί, αλλά και γυναίκες και άντρες που γεννήθηκαν ή έζησαν εκεί κάποια από τα χρόνια της βρεφικής και παιδικής τους ηλικίας, μαζί με τις εξόριστες μητέρες τους.

Την εκδήλωση που παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, άνοιξε η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Χαιρετίζοντας τη μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι η μεγάλη συμμετοχή γυναικών και αντρών όλων των ηλικιών είναι μία ακόμα απόδειξη πως η πραγματική ιστορία, αυτή που γράφουν οι λαοί, δεν σβήνει.

ΚΟ ΚΑΡΔΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΤΡΙΚΕΡΙ (6)

ΚΟ ΚΑΡΔΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΤΡΙΚΕΡΙ (7)

ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΤΡΙΚΕΡΙ (1)

ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΚΕ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΤΡΙΚΕΡΙ

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε τα εξής:

«Σε αυτό το νησάκι εκπληρώνουμε σήμερα, στην πορεία και προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, μια ιστορική υποχρέωση: Τιμάμε τις περίπου 5.000 εξόριστες γυναίκες, κάποιες μαζί με τα παιδιά τους, που πέρασαν από εδώ, γυναίκες κομμουνίστριες αλλά και ΕΑΜίτισσες, οι περισσότερες αγρότισσες, αλλά και εργάτριες, γυναίκες από όλα τα λαϊκά στρώματα, όλων των ηλικιών, κοπέλες αλλά και γιαγιάδες, γυναίκες διανοούμενες – καλλιτέχνιδες. Σήμερα, μ” αυτό το μνημείο τιμάμε τις γυναίκες, που σε αυτό τον τόπο, στα τρία στρατόπεδα, επιστράτευαν όλες τους τις δυνάμεις, φυσικές, πνευματικές, ψυχικές, για να αντέξουν στον πόλεμο της σωματικής και ηθικής εξόντωσης, γιατί επέλεξαν να στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα την ένοπλη ταξική πάλη».

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα, η Ελένη Μπέλλου έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ, που στήθηκε στο χώρο, κοντά στο λιμανάκι του νησιού.

Ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση προετοιμασμένη από την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας και την Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση με φωτογραφίες και πληροφορίες για τη ζωή των εξόριστων. Παράλληλα, η Κομματική Οργάνωση της Θεσσαλίας είχε φροντίσει να οργανώσει ξεναγήσεις στο νησί.

 

SHARE