Ένα σπάνιο αρχείο με ιδιαίτερη ιστορική και συλλεκτική αξία δώρισε στα ΓΑΚ...

Ένα σπάνιο αρχείο με ιδιαίτερη ιστορική και συλλεκτική αξία δώρισε στα ΓΑΚ ο Παναγιώτης Νάννος

Ένα σπάνιο αρχείο με ιδιαίτερη ιστορική και συλλεκτική αξία δώρισε στα ΓΑΚ ο Παναγιώτης Νάννος

- Μέρος αυτού, θα παρουσιαστεί στην έκθεση που συνδιοργανώνουν τα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 11 – 28 Ιουνίου

– Το Σάββατο 6.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει μουσική βραδιά

Ένα σπάνιο αρχείο που περιλαμβάνει περίπου 1.500 φύλλα και τεύχη εφημερίδων και περιοδικών πολιτιστικών συλλόγων του νομού και όχι μόνο, δώρισε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο ερευνητής της Τοπικής μας Ιστορίας και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Νάννος.

Μέρους αυτού – περίπου 60 εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν από Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς της Καρδίτσας, καθώς και από Συλλόγους απανταχού καταγόμενων από τα ορεινά κυρίως χωριά της Καρδίτσας, σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κ.α. πόλεων – θα παρουσιαστεί στην έκθεση με θέμα «Έκθεση εφημερίδων και περιοδικών Συλλόγων και Φορέων του Νομού Καρδίτσας μέσα από τη δωρεά αρχείου του Παναγιώτη Νάννου στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας» που συνδιοργανώνουν τα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων σε μια παράλληλη εκδήλωσης της 49ης Διεθνούς Γιορτής «Καραϊσκάκεια».

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 28 του ίδιου μήνα.

Μάλιστα το Σάββατο, ημέρα έναρξης λειτουργίας της έκθεσης (τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6.30 το απόγευμα), στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με έντεχνη μουσική, στον αύλειο χώρο του μουσείου με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος Local Alarm.

Η συνέντευξη τύπου

Σήμερα το μεσημέρι οι διοργανωτές της εκδήλωσης παρουσία του δωρητή παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και κάλεσαν τους συμπολίτες να επισκεφθούν την έκθεση και να γνωρίσουν το σπάνιο αυτό αρχείο με την τοπική μας πολιτιστική κληρονομιά.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κ. Κώστας Βουζαξάκης, ο οποίος τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί σε έναν κεντρικό φορέα πολιτισμού.  Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11 Ιουνίου με δυο εκθέσεις, η είσοδος των οποίων είναι ελεύθερη το κοινό, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες του Μουσείου.

Ακολούθως η προϊσταμένη των  ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Καρδίτσας κα. Αγγελίνα Ελπινίκη, τόνισε τα εξής:

«Η 9η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία για τα αρχεία για να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία και οι πολίτες να ανακαλύψουν αυτόν τον  τεράστιο πλούτο.

Γι’ αυτό και τα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Καρδίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων σε μια παράλληλη εκδήλωσης της 49ης Διεθνούς Γιορτής «Καραϊσκάκεια» συνδιοργανώνουν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων,  Έκθεση Εντύπων (Εφημερίδες και Περιοδικά) που εξέδωσαν κατά καιρούς οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Καρδίτσας με θέμα «Έκθεση εφημερίδων και περιοδικών Συλλόγων και Φορέων του Νομού Καρδίτσας μέσα από τη δωρεά αρχείου του Παναγιώτη Νάννου στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας».

Πρόκειται για ένα σπάνιο και δυσεύρετο στο Νομό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει 60 εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν από Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς της Καρδίτσας, καθώς και από Συλλόγους απανταχού καταγόμενων από τα ορεινά κυρίως χωριά της Καρδίτσας, σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κ.ά.

Τα περισσότερα από τα έντυπα αυτά ήταν βραχύβια και κυκλοφόρησαν την δεκαετία του 1980 με την μεγάλη άνθηση του Συλλογικού Κινήματος. Σήμερα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της Τοπικής Ιστορίας, αφού στις σελίδες των εφημερίδων αποτυπώνεται η ιστορική και κοινωνική διαδρομή χωριών και οικισμών του Νομού Καρδίτσας.

Το σπάνιο αυτό αρχείο είναι αποτέλεσμα επίπονης δουλειάς δεκαετιών του ερευνητή της Τοπικής Ιστορίας και συγγραφέα Παναγιώτη Νάννου, ο οποίος παραχώρησε το συγκεκριμένο αρχείο ως μία συμβολική κίνηση στήριξης στην προσπάθεια ανάπτυξης των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό. Το αρχείο περιλαμβάνει περίπου 1500 φύλλα και τεύχη εφημερίδων και περιοδικών.

Απευθύνουμε στο κοινό της Καρδίτσας ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Παναγιώτη Νάννο για την τόσο σημαντική δωρεά στα ΓΑΚ Αρχεία Ν. Καρδίτσας».

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Νάννος εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να δωρίσει στα ΓΑΚ το αρχείο, υπογραμμίζοντας πως η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό και ανήκει στους μελλοντικούς ερευνητές, όχι στους συλλέκτες και τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.

«Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάνετε για την ανάπτυξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας, μιας Υπηρεσίας που υπηρετεί την Συλλογική Μνήμη, αποφάσισα για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς να παραχωρήσω τμηματικά το αρχείο μου στα ΓΑΚ» είπε απευθυνόμενος στην Προϊσταμένη και πρόσθεσε:

«Συμβολικά πρώτα, διότι πιστεύω ότι στις μέρες μας οφείλουμε να αντιταχθούμε στην πολυεπίπεδη κρίση με το προσωπικό μας παράδειγμα συνεισφέροντας στην τόνωση της ιστορικής μνήμης και του Πολιτισμού, τα μόνα ίσως στοιχεία που δεν τελούν υπό οικονομική κατοχή.

Ουσιαστικά έπειτα, διότι πιστεύω ότι η Γνώση, η Ιστορία και οι πηγές της είναι κοινωνικά αγαθά και συνεπώς τα αρχεία ανήκουν στους μελλοντικούς ερευνητές, όχι στους συλλέκτες και τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.

Σας παραδίδω ένα μοναδικό και σπάνιο αρχείο με εφημερίδες και περιοδικά Πολιτιστικών Συλλόγων, Φορέων και σχολικών μονάδων κυρίως της Καρδίτσας, καθώς και ανάλογα έντυπα όμορων νομών, υλικό με ιδιαίτερη ιστορική και συλλεκτική αξία, δεδομένου ότι τα περισσότερα έντυπα είναι δυσεύρετα και μπορούν να αξιοποιηθούν επ’ ωφέλεια του Τόπου μας.

Προσωπικά ως δωρητής νοιώθω τώρα την μέγιστη δυνατή ικανοποίηση του «άλγους των αρχείων»…» είπε κλείνοντας.

SHARE