Εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Εφημερίδες και περιοδικά Συλλόγων και Φορέων του...

Εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Εφημερίδες και περιοδικά Συλλόγων και Φορέων του Νομού Καρδίτσας»

μέσα από τη δωρεά αρχείου του Παναγιώτη Νάννου στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας

Εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Εφημερίδες και περιοδικά Συλλόγων και Φορέων του Νομού Καρδίτσας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Εφημερίδες και περιοδικά Συλλόγων και Φορέων του Νομού Καρδίτσας μέσα από τη δωρεά αρχείου του Παναγιώτη Νάννου στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας», το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 και ώρα 8:30 μμ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο και δυσεύρετο στο Νομό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει 60 εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν από Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς της Καρδίτσας, καθώς και από Συλλόγους απανταχού καταγόμενων από τα ορεινά κυρίως χωριά της Καρδίτσας, σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κ.ά.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την Προϊσταμένη των ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας κ. Αγγελίνα Ελπινίκη ο κ. Παναγιώτης Νάννος αναφέρθηκε στο ρόλο των εφημερίδων και των εντύπων των Συλλόγων και Φορέων. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης και η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με έντεχνη μουσική από το μουσικό σχήμα “Local Alarm” (Σακελλαροπούλου Χαρά, Τσιγάρα Έλενα, Τρούκης Ανδρόνικος, Γιωτάκος Γιώργος, Παλαπέλας Ηλίας).

Η Έκθεση συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και είναι υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας.

IMG_20160611_210200

 

«Ο ρόλος εφημερίδων και εντύπων των Συλλόγων και Φορέων».

Παναγιώτης Νάννος

 

Πριν την ανάπτυξη του θέματος το οποίο θα σας προϊδεάσει για την έκθεση θα μου επιτρέψετε να πω ότι τι η σχέση μου με τις εφημερίδες των συλλόγων είναι βιωματική και δεν υπάρχει έντυπο της συλλογής που να μην έχει την δική του συναισθηματική διάσταση.  Το αρχείο ξεκίνησε να δημιουργείται το 1976, όταν άρχισα να συλλέγω την εφημερίδα «Νευρόπολη» του Μεσενικόλα, η οποία φιλοξένησε το πρώτο εφηβικό μου άρθρο. Δέκα χρόνια μετά έγινα ο αθέατος «εκδότης» της «Βουνεσιώτικης Φωνής» για περίπου δύο χρόνια στην Αθήνα, εκεί είδα πόσο δύσκολο είναι να βγάζεις την εφημερίδα ενός χωριού. Να συλλέγεις την ύλη, να επιμελείσαι κείμενα, να κάνεις ορθογραφικές διορθώσεις, μετά σελιδοποίηση, εκτύπωση, μεταφορά στο σπίτι και πέρασμα των διευθύνσεων, ταξινόμηση κατά ταχυδρομικό κώδικα, μετά στο ταχυδρομείο. Ύστερα να υπομένεις τα σχόλια, κυρίως από μη ειδήμονες τους αναγνώστες που ακριβώς επειδή είναι χωριανοί έχουν άποψη για τα πάντα, ωραία εποχή, πράγματι.

 

Η έκδοση των εφημερίδων είναι κυριολεκτικά το από-τύπωμα της βαθύτερης ανάγκης των ξενιτεμένων να επικοινωνήσουν με την κοινότητα καταγωγής τους, να μάθουν τα νέα από το χωριό, να μάθουν για συγγενείς και φίλους, να χαρούν με τα ευχάριστα και να δακρύσουν με τα δυσάρεστα και τις απώλειες. Σε κάθε περίπτωση να θυμηθούν γλυκά και να γυρίσουν νοερά στο πατρικό τους. Αυτή τη βαθύτερη ανάγκη του αναγνώστη και την αγάπη για το έντυπο δεν θα τη ζήσουν οι ημερήσιες εφημερίδες, όσο μεγάλη κυκλοφορία κι αν έχουν. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά των «απανταχού» συλλόγων μπορεί να κινούνται στο εκδοτικό περιθώριο, μπορεί να αντιμετωπίζουν μύριες όσες δυσκολίες και ελλείψεις, έχουν όμως κάτι που δεν θα το αποκτήσει καμία εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας: Την ταυτότητα και την ψυχή του αναγνώστη!

 

Τα έντυπα αυτά έχουν ένα εξαιρετικά περιορισμένο αλλά ένθερμο αναγνωστικό Κοινό, το οποίο στηρίζει με πάθος την έκδοση. Πρώτα απ’ όλα είναι το έντυπο που καλύπτει ειδησεογραφικά και με αποκλειστικότητα ένα τόπο που κανένα «μέσο» δεν θα ενδιαφερθεί. Τα νέα του χωριού, τα έργα του Δήμου, τα κοινωνικά, οι δραστηριότητες του Συλλόγου, οι ιστορικές και άλλες ενθυμήσεις, οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, διάφορα άρθρα, προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Σκέψη και έγνοια για τη μικρή μας πατρίδα, τα μικρά και μεγάλα θέματα, είναι στοιχεία τα οποία πουθενά αλλού δεν θα καταχωρηθούν και ποτέ. Στις σελίδες των εφημερίδων των Συλλόγων καταχωρείται η τρέχουσα πνευματική και κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και οι ιστορικές μαρτυρίες, γεγονός που ενίοτε καθιστά τις εφημερίδες αυτές αξιόλογη πηγή της Τοπικής Ιστορίας.

Ο ρόλος τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος, είναι παρόμοιος με το ρόλο όλων των εντύπων, δεδομένου ότι διότι λειτουργεί ως μέσο ενημέρωσης και προβληματισμού, ενώ επηρεάζει σημαντικά την κρίση των αναγνωστών που είναι και ψηφοφόροι. Συνεπώς τα έντυπα αυτά συνεισφέρουν στο μέγεθος που τους αναλογεί στη διαμόρφωση της «Κοινής Γνώμης» του Κοινότητας για τοπικά, κυρίως, ζητήματα ενώ επηρεάζει τη στάση των ψηφοφόρων. Ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά με τις ελλείψεις σε υποδομές, τα έντυπα ασκούν πολιτική υπό την έννοια της κριτικής ανάδειξης ζητημάτων και της διαμόρφωσης διεκδικητικού πλαισίου επίλυσης των προβλημάτων. Έτσι, άμεσα ή έμμεσα ασκούν πολιτική πίεση, είτε προς την Αυτοδιοίκηση (Τοπική & Νομαρχιακή), είτε προς την κεντρική εξουσία με υπομόχλιο τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές.

 

Η κυκλοφορία είναι συνήθως τρίμηνη, όμως η αναγνωσιμότητα είναι σταθερή, αφού τα άρθρα διαβάζονται και ξαναδιαβάζονται όχι τόσο για να ενημερώσουν τον αναγνώστη, αλλά για να τον ταξιδέψουν νοερά στον τόπο που άφησαν, στην εποχή που χάθηκε, στην ζωή που κύλησε μακριά από τον γενέθλιο τόπο. Τα έντυπα αυτά είναι φορείς πολιτισμού και διατήρησης της μνήμης, της συλλογικής ταυτότητας της μικρής πατρίδας, ο νοερός κρίκος που συνδέει τους κατοίκους των πόλων με τα χωριά που άφησαν. Είναι η φωνή της συνείδησης που έρχεται και ξυπνά μνήμες και νοσταλγία για ένα τόπο που η χρονική απόσταση συχνά εξιδανικεύει, ενώ όσοι έχουν παιδικά βιώματα στα χωριά, βιώνουν έντονα την Πατρίδα που κουβαλούν μέσα τους.

Οι συνθήκες έκδοσης είναι λίγο – πολύ ίδιες: Δύο-τρεις το πολύ άνθρωποι αναλαμβάνουν την ευθύνη, ένας χρεώνεται την ύλη, άλλος το τυπογραφείο, άλλος το ταχυδρομείο, κάποιες φορές ανάμεσα στο τσίπουρο και τον καφέ όταν βρεθούνε θα κουβεντιάσουν για τα τρέχοντα και για την ύλη. Κατά κατά κανόνα η «συντακτική επιτροπή» συνεδριάζει από τηλεφώνου.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι ο μόνιμος εφιάλτης, ενώ η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας βύθισε σε απόγνωση τα ΔΣ των Συλλόγων διότι από τη δωρεάν διακίνηση, είδαν το κόστος διακίνησης να ξεπερνά και αυτό της έκδοσης. Την τελευταία πενταετία πολλοί σύλλογοι πέρασαν στην ψηφιακή πραγματικότητα και αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησαν ανάλογα ψηφιακά έντυπα και ιστολόγια.

Οι αλλαγές των προσώπων στα διοικητικά συμβούλια είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό, ειδικά όταν κάποιοι θέλουν να ελέγξουν την έκδοση, προωθώντας προσωπικές φιλοδοξίες ή και υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες. Επειδή η συλλογική δράση ελκύει δυναμικές προσωπικότητες, πολλά μέση ΔΣ συλλόγων είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές  εκλογές, ενώ δεν είναι σπάνιες οι διασπάσεις και αποχωρήσεις με έκδοση δεύτερου φύλλου εφημερίδας στο ίδιο χωριό.

Στοιχείο κρίσιμο για την ποιότητα των εντύπων είναι το μορφωτικό επίπεδο των αρθρογράφων και γενιά όσων ασχολούνται με την έκδοση. Τα στοιχεία αυτά είναι καθοριστικά για την ποιότητα του λόγου, τις ιδέες, το εύρος της ύλης, σε τελική ανάλυση, την προοπτική και το μέλλον του εντύπου.

 

Η περιοδικότητα είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους τρίμηνη ή τετράμηνη, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστές εξαιρέσεις όπως είναι λ.χ. η «Νεβρόπολη» του Μεσενικόλα, η οποία είναι μηνιαία.  Τα περισσότερα έντυπα έκλεισαν μετά από λίγα χρόνια, κάποια μετά από λίγα φύλλα, ωστόσο περί τα 30 έντυπα κυρίως από τα ορεινά χωριά συνεχίζουν την έκδοση ακόμα.   Το μακροβιότερο έντυπο που συμπλήρωσε ζωή πάνω από μισό αιώνα είναι τα «Ρεντινιώτικα Νέα», μετά η «Νεβρόπολη» του Μεσενικόλα, η «Μορφοβουνιώτικη Φωνή», εφημερίδες από την Αργιθέα. Οι εφημερίδες συχνά συνδέονται με την ύπαρξη των ίδιων των Συλλόγων, έχει παρατηρηθεί ότι όταν κλείνουν τα έντυπα, οι σύλλογοι διαλύονται. Οι σύλλογιι από τα χωριά του κάμπου, καθώς και άλλων μικρότερων ορεινών χωριών έχουν εκλείψει, διότι έπαψαν να υφίστανται και οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν.

Η πορεία των εντύπων ακολουθεί τη μοίρα του Συλλογικού κινήματος, το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση τα πρώτα χρόνια μετά την δικτατορία χρόνια. Μετά το 1981 και με την πολιτική αλλαγή, σημειώνεται πρωτοφανής άνθιση με τους Συλλόγους των απανταχού καταγομένων, να πρωταγωνιστούν στο πολιτιστικό Γίγνεσθαι της υπαίθρου, για δέκα περίπου χρόνια δεν υπήρχε χωριό να μην έχει πολιτιστικό Σύλλογο, ενώ πολλοί εξ αυτών κυκλοφόρησαν και βραχύβια έντυπα.

Η συνέχιση της έκδοσης ωστόσο πρέπει να ερμηνευτεί ως η ύστατη προσπάθεια που κάνουν οι Σύλλογοι και ορισμένοι πνευματικοί άνθρωποι για την διατήρηση της βαθύτερης ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής ταυτότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνουμε ποιοτική αναβάθμιση των εντύπων με έμφαση στην ανάδειξη τοπικής Ιστορίας. Υπάρχουν εφημερίδες που μετεξελίχθηκαν σε περιοδικά με πολλές σελίδες και με ποιότητα που δύσκολα συναντάμε στα έντυπα της πρώτης γενιάς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα «Φωνή του Λεοντίτου», η οποία είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό σελίδων (32!) και με επαγγελματική αρτιότητα που ξαφνιάζει. (Οι Αργιθεάτες την αποκαλούν … Times της Αργιθέας και δικαιολογημένα).   Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα έντυπα, «Ψηλά Βουνά» του Πετρίλου, ο «Αμάραντος» που εκδίδουν οι Μαστρογιαννίτες, η «Καρδίτσα» του Συλλόγου απανταχού Καρδιτσιωτών,τα «Ζωγλοπίτικα Χρονικά» της Ραχούλας, η «Άρνη» του Μοσχολουρίου,  κ. ά.

 

Όλες αυτές οι εφημερίδες είναι ψηφίδες πολιτισμού, δημιουργίας, ονείρων ανάπτυξης της μικρής του καθενός πατρίδας. Είναι τεκμήριο της τοπικής ιστορίας, ένα άγνωστο κεφάλαιο του τοπικού Τύπου το οποίο έχει την δική του αξία. Προσωπικά το υπηρέτησα και συνεχίζω να το κάνω στηρίζοντας τα έντυπα αυτά, κυρίως με δημοσιεύματα, με αγάπη και σεβασμό που τους αναλογεί.

 

Επέλεξα να παραδώσω το αρχείο μου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους την παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων, μια συμβολική δωρεά και στήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Καρδίτσας, μιας Υπηρεσίας που υπηρετεί την Συλλογική Μνήμη.  Ο συμβολισμός πηγάζει από την ανάγκη να αντιταχθούμε στην πολυεπίπεδη κρίση με το προσωπικό μας παράδειγμα, συνεισφέροντας στην τόνωση της ιστορικής μνήμης και του Πολιτισμού, τα μόνα ίσως στοιχεία που δεν τελούν υπό οικονομική κατοχή. Στις μέρες μας πρέπει να οργανωθεί ένα κίνημα Αντίστασης στην οικονομική εξάρτηση και υποτέλεια, με οχυρό την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό Πολιτισμό και την ιστορική μνήμη, ακριβώς για να αναδειχθεί η Αυτογνωσία ως απάντηση στην κρίση. Έπειτα και διότι πιστεύω ότι η Γνώση, η Ιστορία και οι πηγές της, είναι κοινωνικά αγαθά. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλα τα αρχεία ανήκουν στους μελλοντικούς ερευνητές και το κοινωνικό σύνολο, όχι στους συλλέκτες, προπάντως όχι στις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις.

 

Ο Ντεριντά, γάλλος φιλόσοφος και σπουδαίος διανοητής, ανέδειξε την  έννοια του αρχείου για το οποίο έλεγε ότι θυμίζει ένα σύμπτωμα, μιαν οδύνη, ένα πάθος (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου) το οποίο ζει ο συλλέκτης. Μέσα στην οδύνη εγείρεται άπειρη, ασύγκριτη, πάντα σαν ένσταση, «σαν άλγος του αρχείου», η προσδοκία χωρίς ορίζοντα προσδοκίας, η απόλυτη ανυπομονησία μιας λαχτάρας για Μνήμη. Ακριβώς επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει «Άλγος Αρχείων», πολύ σύντομα θα παραχωρήσω ολόκληρο το αρχείο μου για το δημοτικό τραγούδι. Βιβλία και ψηφιακοί δίσκοι με δημοτικά τραγούδια, σπάνιες εκδόσεις σε ψηφιακή μορφή, υλικό πρωτογενές και καταγραφές δημοτικών τραγουδιών, ό,τι υπάρχει θα δοθεί με στόχο να δημιουργηθεί ένα Τοπικό Αρχείο Δημοτικής Μουσικής για το Νομό Καρδίτσας. Είναι πλέον καιρός να δημιουργηθεί στο Νομό Καρδίτσας μία πνευματική κυψέλη στην οποία ο κάθε ένας μας θα φέρει τη δική του γύρι για να συγκεντρωθεί και να αναδειχθεί η αξία και η σημασία του Δημοτικού μας Τραγουδιού, ένα τμήμα της προφορικής λογοτεχνίας των προγόνων μας και του Λαού μας.

 

Αγαπητοί φίλοι, πριν ολοκληρώσω τις σκέψεις μου θα ήθελα να εκφράσω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μου εμπιστεύτηκαν κατά καιρούς τα έντυπα αυτά και στήριξαν την συλλογή. Αφιερώνω την ομιλία μου αυτή στη μνήμη του Βασίλη Μαγόπουλου που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και πρόσφερε πολλά στην τοπική μας ιστορία. Ολοκληρώνω τις σκέψεις μου με τη διαπίστωση ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορική Μνήμη υπηρετούνται μόνο μέσα από τη Συλλογική Δράση και την Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, προπάντων στους αγέννητους ακόμα. Σας ευχαριστώ.

IMG_20160611_204739

 

 

 

Αγγελίνα Ελπινίκη

Κυρίες και κύριοι

Γνωρίζατε ότι

η 9η Ιουνίου

είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων;

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία για τα αρχεία, τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης να αναδείξουν την χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να κάνουν τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο  που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο υπόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στοχεύει στην:

Αύξηση της ευαισθητοποίησης
α. του κοινού για την σημασία των αρχείων.

β. των φορέων λήψης αποφάσεων για τα οφέλη που προκύπτουν από την ορθή διαχείριση των αρχείων για τη χρηστή διακυβέρνηση και την ανάπτυξη.

γ. των ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών για την αναγκαιότητα της μακροπρόθεσμης διατήρησης αρχείων, καθώς και την παροχή πρόσβασης σε αυτά.

Προβολή στο ευρύ κοινό των μοναδικών και εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσονται στους αρχειακούς φορείς.
Βελτίωση της εικόνας των αρχείων και ενίσχυση της προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα αρχεία αποτελούν σημαντική πηγή  πληροφοριών, αλλά είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.. Η ποικιλομορφία των αρχειακών πηγών και μορφών είναι σημαντική. Για να εξασφαλιστεί η διατήρηση αυτών των πηγών, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους και τις μορφές των αρχείων είναι απαραίτητη. Είναι  σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αρχεία-ενεργά και μη ενεργά-αποτελούνται από τεκμήρια που δημιουργήθηκαν, κατ’ εφαρμογή κάποιων νομικών υποχρεώσεων ή στο πλαίσιο κάποιας συναλλαγής και περιέχουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για έναν οργανισμό ή πρόσωπο. Αρχειακά τεκμήρια είναι το αρχειακό υλικό το οπαίο διατηρήθηκε από τους δημιουργούς του, τους κατόχους του ή από κάποιο αρχειακό φορέα, εξαιτίας της νομικής αξίας ή της διαρκούς ιστορικής σημασίας του.

Τα Γενικά Αρχεία του Ν. Καρδίτσας εργάζονται για την διάσωση, την αξιοποίηση και την προβολή της αρχειακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η ευαισθητοποίηση των Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων του Νομού μας είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη συνέχιση του θεσμικού τους ρόλου. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη των αρχείων ενισχύει την έρευνα και την βιβλιογραφία καθώς αποτελούν πρωτογενείς πηγές της ιστορίας. Η ιστορική έρευνα βασίζεται αποκλειστικά στις αρχειακές πηγές καθώς και στις πηγές της προφορικής ιστορίας, που επίσης φυλάσσονται στα ΓΑΚ.

Σήμερα  ιδιαίτερα  τα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων οργανώνουν έκθεση εντύπων (εφημερίδες και περιοδικά) που εξέδωσαν κατά καιρούς οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Καρδίτσας με θέμα

«Έκθεση εφημερίδων και περιοδικών Συλλόγων και Φορέων του Νομού Καρδίτσας μέσα από τη δωρεά αρχείου του Παναγιώτη Νάννου στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας»

Πρόκειται για ένα σπάνιο και δυσεύρετο στο Νομό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει 60 εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν από Μορφωτικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς της Καρδίτσας, καθώς και από Συλλόγους απανταχού καταγόμενων από τα ορεινά κυρίως χωριά της Καρδίτσας, σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κ.ά.

Τα περισσότερα από τα έντυπα αυτά ήταν βραχύβια και κυκλοφόρησαν την δεκαετία του 1980 με την μεγάλη άνθηση του Συλλογικού Κινήματος. Σήμερα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της Τοπικής Ιστορίας, αφού στις σελίδες των εφημερίδων αποτυπώνεται η ιστορική και κοινωνική διαδρομή χωριών και οικισμών του Νομού Καρδίτσας.

Το σπάνιο αυτό αρχείο είναι αποτέλεσμα επίπονης δουλειάς δεκαετιών του ερευνητή της Τοπικής Ιστορίας και συγγραφέα Παναγιώτη Νάννου, ο οποίος παραχώρησε το συγκεκριμένο αρχείο ως μία συμβολική κίνηση στήριξης στην προσπάθεια ανάπτυξης των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό. Το αρχείο περιλαμβάνει περίπου 1500 φύλλα και τεύχη εφημερίδων και περιοδικών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Νάννο για την τόσο σημαντική δωρεά στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας .

Ευχαριστώ επίσης και τους προγενέστερους συλλέκτες που έχουν δωρίσει τις αρχειακές τους συλλογές στα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας και εκείνους τους υπαλλήλους που δεν πέταξαν τα αρχεία τους στα σκουπίδια – προσφιλής τακτική στις δημόσιες υπηρεσίες – αλλά τα διέσωσαν και τα παρέδωσαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Σήμερα το λόγο λοιπόν έχει η ιστορία. Η επιστήμη της ιστορίας. Θα αναδειχθούν οι πηγές της ιστορίας μας. Είναι η κληρονομιά μας αυτή και ο θησαυρός μας. Γιατί σ ΄αυτές διαφυλάσσεται η ιστορική μνήμη , η ύπαρξη της οποίας είναι στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση μας στις σύγχρονες συνθήκες με τις ραγδαίες εξελίξεις στον κόσμο ολόκληρο. Που δεν φυλάσσεται μακριά από τα περίεργα βλέμματα. Αντίθετα. Θέλουμε να προσελκύσουμε όσο δυνατόν πιο πολλούς ερευνητές της ιστορίας. Να ασχοληθούν με την Καρδίτσα και να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα της αλλά και τις σχέσεις της με τον άλλο κόσμο.

Ο στόχος μας είναι τα ανοιχτά Αρχεία για τη διάχυση της γνώσης. Ερευνητές, αλλά και πολίτες, μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση στις πρωτογενείς μας πηγές. Να γνωρίζει όχι μόνο ο μυημένος ιστορικός, αλλά ο κάθε πολίτης, τη δική του, την τοπική ιστορία. Να μυηθεί όχι μόνο στα σπουδαία γεγονότα και τους μεγάλους άνδρες, αλλά στην ιστορία της συνολικής ζωής του παρελθόντος.

Σας ευχαριστώ

SHARE