Ιδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα αντί για 30!

Ιδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα αντί για 30!

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Θ. ΤΖΑΚΡΗ

Ιδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα αντί για 30!

Το όλο πλαίσιο συνολικά για τις επιχειρηματικές αδειοδοτήσεις θα είναι έτοιμο το 2018 με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης, όπου οι επενδυτές απλά θα γνωστοποιούν την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και στη συνέχεια θα ελέγχονται

Εστιατόρια και καφέ θα ανοίγουν σε λίγες ώρες αντί σε 30 ημέρες, μονάδες μεταποίησης τροφίμων και ποτών θα βάζουν μπροστά τις μηχανές τους με μία απλή γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές και τουριστικά καταλύματα θα αποκτούν το ειδικό σήμα λειτουργίας εντός 28 έναντι 50 ημερών χάρη στην κατάργηση πλειάδας δικαιολογητικών που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Οι αλλαγές που έχει ετοιμάσει η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη θα νομοθετηθούν μέσα στον Ιούλιο και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης αποκαλύπτει η «Ημερησία του Σαββάτου», και σε πρώτη φάση θα αφορά τους κλάδους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών και του τουρισμού. Το όλο πλαίσιο συνολικά για τις επιχειρηματικές αδειοδοτήσεις θα είναι έτοιμο το 2018 με την λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης, όπου οι επενδυτές απλά θα γνωστοποιούν την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και στη συνέχεια θα ελέγχονται για την τήρηση της νομιμότητας.

Σκοπός των αλλαγών είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αδειοδότηση
Το παλιό σύστημα αδειοδότησης στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις εκ των προτέρων διαδικασίες αδειοδότησης και προέβλεπε προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών στη διοίκηση, ενώ επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνταν στις επιχειρήσεις, πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Οι εκ των υστέρων έλεγχοι πραγματοποιούνταν χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό ρίσκο για το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον, χαρακτηριζόταν από ένα ασαφές και περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, που δημιουργούσε σύγχυση στον επενδυτή, απέτρεπε την επιχειρηματικότητα και έθετε βασικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα.

Το νέο σύστημα αδειοδότησης, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου, εναρμονίζεται σημαντικά με τα αντίστοιχα αδειοδοτικά πλαίσια των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. Και απλοποιεί ριζικά τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας μας, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και τα τουριστικά καταλύματα.

Στοχεύει στην αποτροπή των κινδύνων δημοσίου συμφέροντος μέσω της αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών και των προϊόντων, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των καταναλωτών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού μας πλούτου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην «ΗτΣ» η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη στο προτεινόμενο σύστημα, «μετατοπίζεται το βάρος του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων στους εκ των υστέρων ελέγχους, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει την δραστηριότητά του άμεσα. Και να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Το σύστημα αυτό καθιστά τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς και περισσότερο ουσιαστικούς».

ΠΗΓΗwww.imerisia.gr
SHARE