Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία

Εκτός του ολυμπιακού… νυμφώνος θα μείνουν οι Ρώσοι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) αποφάσισε να μην άρει τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας αλλά θα τροποποιήσει τους κανονισμούς ώστε όσοι πρωταθλητές της χώρας μένουν εκτός Ρωσίας και υποβάλλονται από ανεξάρτητες αρχές σε ελέγχους να μπορέσουν να αγωνιστούν.\

Η εθνική ομάδα της Ρωσίας έχει αποκλειστεί από τις 14 Νοεμβρίου από κάθε διεθνή αθλητική διοργάνωση ύστερα από αλλεπάλληλες παραβιάσεις των κανονισμών αντιντόπινγκ. Τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της IAAF άφησαν να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις και συνεχίστηκε η χρήση των απαγορευμένων ουσιών. Ετσι η IAAF δε θα προχωρήσει σε άρση της τιμωρίας του αποκλεισμού.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από την IAAF, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Κόου υπογράμμισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδίας Στίβου έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). «Στους Αγώνες θέλω να βλέπω όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές, όμως εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα μου ως προέδρου της IAAF είναι να βλέπω όσο το δυνατόν περισσότερους «καθαρούς» αθλητές», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ιδιαίτερα από «αστέρες» του αθλητισμού, όπως η Ελενα Ισινμπάγιεβα. Στις 21 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στη Λωζάνη προκειμένου οι «αθάνατοι» να συζητήσουν το θέμα και να αποφασίσουν τι θα γίνει στο Ρίο. Οπως όλα δείχνουν, όμως, οι Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες δε θα πατήσουν στα κουλουάρ του Σταδίου του Αμστερνταμ όπου θα διεξαχθούν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (6-10/7).

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο εξέφρασε τη θλίψη του για την απόφαση της IAAF και υπογράμμισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (FINA) ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) να αποκαλύψει εάν υπάρχουν στοιχεία για παραβάσεις Ρώσων αθλητών και στα δικά της αθλήματα.