Βρετανία: Βραχεία κεφαλή υπέρ παραμονής στην ΕΕ δίνουν νέες δημοσκοπήσεις

Βρετανία: Βραχεία κεφαλή υπέρ παραμονής στην ΕΕ δίνουν νέες δημοσκοπήσεις

Βρετανία: Βραχεία κεφαλή υπέρ παραμονής στην ΕΕ δίνουν νέες δημοσκοπήσεις

Θέσεις μάχης παίρνουν και πάλι οι εκπρόσωποι των αντιπάλων στρατοπέδων για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας, με εμφανίσεις εκ νέου στα ΜΜΕ, μετά την αναστολή των εκστρατειών για το βρετανικό δημοψήφισμα μέχρι και τη Δευτέρα, στη σκιά της δολοφονίας της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος χαρακτηρίζει το δίλλημα στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν οι Βρετανοί πολίτες ως «υπαρξιακή επιλογή» χωρίς επιστροφή για τη χώρα, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού απευθείας στο BBC το βράδυ, ενώ την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θα πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 6.000 ανθρώπων.

Μεταστροφή δυναμικής;

Την ίδια ώρα, η εκστρατεία που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται να επανακτά οριακό προβάδισμα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες.

Μια σφυγμομέτρηση της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% – 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).
«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί», δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την εφημερίδα όμως να σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αποτελεί μια αντανάκλαση των αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους ψηφοφόρους για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.

Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.

Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Παράλληλα, μια τέταρτη δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

Η εφημερίδα Mail τάχθηκε δημοσίως υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ η Sunday Times κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE