Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ερευνητικής ομάδας του έργου...

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ερευνητικής ομάδας του έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ» σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ερευνητικής ομάδας του έργου  «ΑΙΘΗΚΟΣ» σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ερευνητικής ομάδας του έργου  «ΑΙΘΗΚΟΣ- Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», στο Όσλο της Νορβηγίας το διάστημα 18-22 Ιουνίου 2016. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους Νορβηγούς εταίρους του έργου, στο πλαίσιο υλοποίησης διμερών σχέσεων σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και καινοτόμων ιδεών που αφορούν την παραγωγή προϊόντων ξυλείας. Τα μέλη της ομάδας αποτελούσαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Δρ. Μάριος Τρίγκας, Επίκουρος Καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και η Δρ. Μαρία Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια.

Την πρώτη ημέρα Σάββατο 18/6 τα μέλη του Treteknisk, ξενάγησαν την αποστολή στη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ξύλου Splitkon στην περιοχή Åmot. Πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένη και σύγχρονη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων από ξύλο για δομικές κατασκευές και με υλοποιημένα project στη Νορβηγία αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

20160620_142418[1] IMG_2395

Η αποστολή συνεχίστηκε με το κυρίως μέρος τη Δευτέρα 20/6. Πιο συγκεκριμένα  έγινε επίσκεψη και παρουσίαση του ερευνητικού ινστιτούτου του Treteknisk. Αρχικά μία γενική γνωριμία με το κέντρο έγινε από την κα. Hilde TellesbØ, Διευθύντρια του Ινστιτούτου. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα εργαστήρια του κέντρου, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν και παρέχουν καθώς και της δράσεις R&D που υλοποιούνται αυτό το διάστημα. Ακολούθησαν  παρουσιάσεις από τα μέλη της συνάντησης.

Πιο συγκεκριμένα ο κος. Knut Amund Skatvent, ερευνητής του τομέα υλικών και παραγωγής, ανέλυσε το θέμα της θέσης της Νορβηγικής βιομηχανίας ξύλου υπό το πρίσμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνέχεια ο επιστημονικός υπεύθυνος, Δρ. Μάριος Τρίγκας, ειδικός σε θέματα Δασικής Οικονομικής και Καινοτομίας, παρουσίασε το έργο ΑΙΘΗΚΟΣ με τα πακέτα εργασίας, τους στόχους, τις δράσεις και τα παραδοτέα, αναφερόμενος στην πρόοδο των δράσεων που έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και δρομολογήθηκε η ανάπτυξη περεταίρω ερευνητικών συνεργασιών.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Dr. Per Otto Flaete, ερευνητή του τομέα υλικών και παραγωγής για τη διαβάθμιση της ξυλείας σε κλάσεις ποιότητας με καινοτόμους μεθόδους, στο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας των πρώτων υλών ξύλου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Νταλός, Τεχνολόγος Ξύλου, ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των εργαστηρίων και του εξοπλισμού του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και διαπιστώθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις ανάπτυξης μελλοντικών ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας στο αντικείμενο της τεχνολογίας του ξύλου και όχι μόνο. Τις παρουσιάσεις έκλεισε ο κος. Lars Tellens M.Sc., ερευνητής του τομέα υλικών και παραγωγής με τις προοπτικές που παρουσιάζει η χρήση του ξύλου στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση από όλα τα μέλη της συνάντησης. Σημειώνεται ότι παραβρέθηκαν επίσης οι ερευνητές του κέντρου, Δημήτριος Κρανιώτης Ph.D., Carlos MyrebØe και Kristian Bysheim.

Από τις παρουσιάσεις και την ξενάγηση στους χώρους του Norwegian Institute of Wood Technology

Η αποστολή συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, με επίσκεψη στη βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας Gran Tre στην περιοχή Jaren. Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον κο. Finn Hoel, διευθυντή του εργοστασίου, στους χώρους παραγωγής και έγινε αναλυτική παρουσίαση των τεχνολογιών παραγωγής, με ταυτόχρονη διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας με την ελληνική αγορά προϊόντων ξυλείας

Η επόμενη επίσκεψη περιλάμβανε τη γνωριμία των μελών της αποστολής με το καινοτόμο υλικό Superwood στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής Flaen στην περιοχή Hurdal. Ο διευθυντής της μονάδας κος. Hakon Rognlien παρουσίασε αναλυτικά τις ιδιότητες του καινοτόμου αυτού προϊόντος, για το οποίο η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι η μοναδική στη Νορβηγία που έχει την πατέντα για την παραγωγή του.

Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον οικολογικό χωριό στην περιοχή του Hurdal. Ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελεί ένα πρωτοπόρο project στη Νορβηγία. Είναι κατασκευασμένος από απολύτως οικολογικές ξύλινες κατοικίες με δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών από ΑΠΕ, με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Επίσης, στους μελλοντικούς στόχους του project είναι η δημιουργία μίας τοπικής αυτόνομης micro οικονομίας, με οφέλη για την κοινότητα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Τέλος, η ημέρα ολοκληξρώθηκε με επίσκεψη σε σπιτική μικροζυθοποιία, στα περίχωρα του Όσλο και ξενάγηση από τον κ. Knut Amund Skatvent, όπου παρουσιάστηκε μία ακόμη δυνατότητα για την άσκηση κοινωνικής επιχειρηματικότητας με την παραγωγή υψηλής ποιότητας μπίρας.

Το οικολογικό χωριό στην περιοχή Hurdal και ο χώρος ζύμωσης της σπιτικής μικροζυθοποιίας

Τα μέλη της αποστολής αποκόμισαν ιδιαίτερα χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις αναφορικά με δυνατότητες μεταφοράς των καλών αυτών πρακτικών στην περιοχή του Δήμου Πύλης, στο πλαίσιο του έργου ΑΙΘΗΚΟΣ, και τις προοπτικές ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, τα μέλη των ΑΕΙ της αποστολής και οι ερευνητές του Treteknisk, δρομολόγησαν περεταίρω ερευνητικές συνεργασίες, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης με την ευρύτερη περιοχή σε κοινά ερευνητικά ζητήματα και ιδέες που διατυπώθηκαν. Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστούν, με επίσκεψη της Νορβηγικής αποστολής στην περιοχή της Πύλης, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

SHARE