Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από την Μαρινόπουλος

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από την Μαρινόπουλος

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από την Μαρινόπουλος
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος σε μια ύστατη προσπάθεια διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε το υπουργείο Εργασίας.

Η αίτηση κατατέθηκε την Τρίτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών και θα συζητηθεί την 1η Ιουλίου σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Μέχρι τότε τυγχάνει προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές. Η εταιρεία καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική σχέση και έχει βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο.

Ο Ομιλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς υπάρχουν διαταγές πληρωμής και αναγκαστικές εκτελέσεις και επιζητεί προστασία.

Στα τέλη του 2014, ο όμιλος απασχολούσε γύρω στις 10.000 άτομα και οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 5,7 δισ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις, του Ομίλου ανερχόταν σε 346 εκ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος σε 101 εκ. ευρώ στα τέλη του 2014.

Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία του Ομίλου εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ.

Στην αγορά συζητιέται ευρέως το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με τηνΣκλαβενίτης. Η τελευταία θα μπορούσε να βάλλει κάποια κεφάλαια και να έχει την πλειοψηφία των μετοχών σε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας εταιρείας στην οποία θα μπορούσε να εισφερθεί η Μαρινόπουλος.

Το ντιλ θα περιελάμβανε «κούρεμα» δανείων, μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα με χαμηλό επιτόκιο και αποπληρωμή του κεφαλαίου στο μέλλον, «κούρεμα» των απαιτήσεων των πιστωτών και διακανονισμός των οφειλών προς ταμεία και εφορία σε βάθος χρόνου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας

«Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και, ιδιαίτερα, στην εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της,» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και, παράλληλα, η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE