Όχι της ΕΕ σε βρετανική συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά

Όχι της ΕΕ σε βρετανική συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά

Όχι της ΕΕ σε βρετανική συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά

Οι επιπτώσεις και τα σενάρια για τη μετα-Brexit εποχή τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χωρίς βρετανική συμμετοχή.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας των εργασιών τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και πρόεδρος της ΚομισιόνΖαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση χωρίς επίσημο αίτημα εξόδου από τη Βρετανία.

Διεμήνυσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «στενός εταίρος» της ΕΕ καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών που αφορούν στην απρόσκοπτη κίνησης αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή α λα καρτ στην ενιαία αγορά», τόνισε ο Ντ. Τουσκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27»,, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE