Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κίνα – Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και...

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κίνα – Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και διμερείς συμφωνίες

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κίνα – Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και διμερείς συμφωνίες

Σημαντικές συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κεκιάνγκ, και με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Ζανγκ Ντετζιάνγκ, έχει σήμερα Δευτέρα στην Κίνα ο πρωθυπουργός καθώς αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κεκιάνγκ, όπου πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κεκιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμή του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Νωρίτερα , ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κονγκρέσου, Ζανγκ Ντετζιάνγκ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας – Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Είναι ένα ποδήλατο, η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη ο πολιτισμός και η παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μιλώντας στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στο Δυτικό κόσμο και την Κίνα, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για την COSCO, μπορεί να δώσει δυνατότητα ανάπτυξης πολυ-επίπεδων συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την Κυριακή, o κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες του χρηματό-οικονομικού και τεχνολογικού κινεζικού τομέα. Κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και πρότεινε τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την ελληνική αποστολή, θα αναχωρήσει για τηνΑθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE