Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Υπέρ της απλής αναλογικής δηλώνει η ΔΗΜΑΡ, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση της από το ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που έχει τον τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος του εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», αναμένεται να ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την προσεχή Πέμπτη.

Στο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, και το δικαίωμα του εκλέγειν από το 17ο έτος της ηλικίας, ενώ το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πάνω σε αυτό τo θεσμικό ζήτημα, κρίνεται η αξιοπιστία των κομμάτων, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για παιχνίδια κομματικού συμφέροντος και απορρίπτουν κάθε συζήτηση να εφαρμοστούν επί μέρους άρθρα εφόσον ψηφιστούν από 200 βουλευτές.
Στα «ΝΑΙ» για απλή αναλογική προστέθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, που διαφοροποιήθηκε από την θέση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ξεκαθαρίζει πως δεν συναινεί σε γρήγορες διαδικασίες άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Με αφορμή τις «απαξιωτικές δηλώσεις», όπως αναφέρει, του Δ.Κρεμαστινού για τον πρόεδρο του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλο, σχετικά με την διαφοροποίησή του για τον εκλογικό νόμο, η ΔΗΜΑΡ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου.

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δήλωση του κ. Κρεμαστινούκαι απευθύνεται στον κ. Κεγκέρογλου για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE