Πορεία αυξομειώσεων δείχνουν τα στατιστικά για τις βάσεις

Πορεία αυξομειώσεων δείχνουν τα στατιστικά για τις βάσεις

Πορεία αυξομειώσεων δείχνουν τα στατιστικά για τις βάσεις

Τεθλασμένη πορεία καθοδικών τάσεων αναμένεται να διαγράψουν εφέτος οι βάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως φαίνεται από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι την Παρασκευή (8/7) οι υποψήφιοι των Πανελληνίων – Πανελλαδικών 2016 θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σε αντίθετη περίπτωση οι υποψήφιοι χάνουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα. για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής που θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείο Παιδείας,  πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι,  Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.