Ευαγ. Αποστόλου: Ξεκινούν οι πληρωμές-Αγρότες διέκοψαν την ομιλία του στη Λάρισα

Ευαγ. Αποστόλου: Ξεκινούν οι πληρωμές-Αγρότες διέκοψαν την ομιλία του στη Λάρισα

Ευαγ. Αποστόλου: Ξεκινούν οι πληρωμές-Αγρότες διέκοψαν την ομιλία του στη Λάρισα
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

«Σκοπός μας στο Υπουργείο είναι η βελτίωση της ζωής του αγροτικού κόσμου και πάνω σε αυτό θα ανταλλάξουμε απόψεις στη συζήτηση με τους αγρότες. Θέλουμε η χώρα να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα επιτευχθεί εάν γίνουν σύμπλεγμα η αγροδιατροφική αλυσίδα και η παραγωγή» επεσήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα.
Αυτά που θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, για την ανάπτυξη, είναι:
• Η υπεράσπιση των ελληνικών προιόντων
• Η αξιοποίηση των 20 δις της περιόδου 2014-2020 για αγρότες κτηνοτρόφους και αλιείς
• Θα δοθούν κονδύλια άνω των 300 εκατ. Ευρώ σε 24.000 νέους αγρότες
• Η εξυγίανση των εισροών
• Η στήριξη των καινοτομιών με επιστημονικό προσωπικό

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προς τους αγρότες. Σύμφωνα με αυτό,
• Από το τέλος Ιουνίου πληρώνονται τα σχέδια βελτίωσης
Μέχρι τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές
• Στους νέους αγρότες
• Στις ιδιωτικές επενδύσεις ΟΠΑΑΧ
• Στη συνδεδεμένη σποροπαραγωγή
• Στις συνδεδεμένες στο ζωικό κεφάλαιο
• Στο πρασίνισμα
• Και στους παραγωγούς, στους οποίους έχει καθυστερήσει ο καθορισμός του «ενεργού αγρότη»
Τέλος: μέχρι τις 15 Αυγούστου θα γίνουν οι πληρωμές για τις εξισωτικές

Η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διεκόπη όταν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η ημερίδα εισήλθαν αγρότες, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αποσπάσει κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό στις 23 Φεβρουαρίου και ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη τα μπλόκα στις Εθνικές οδούς. Φωνάζοντας συνθήματα, εισήλθαν στο χώρο και διέκοψαν την ομιλία του Υπουργού, ενώ ανακοίνωνε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Οι αγρότες ζήτησαν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Θεσσαλία τους τελευταίους μήνες και ακόμη δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, να σταματήσουν να πληρώνουν τα «χαράτσια» από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος, να δοθούν τα χρήματα που τους οφείλονται και να πληρωθούν οι επιστροφές φόρου από τα καύσιμα που παραμένουν απλήρωτα από το Β’ εξάμηνο του 2013.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στάθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών για την αγροτική οικονομία και την αλλαγή του μοντέλου αγροτικής παραγωγής και σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετέφερε την αγωνία που υπάρχει σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την επόμενη ημέρα, γεγονός που προκαλεί, οικονομική και κοινωνική στρέβλωση.
Ο γ.γ. του Υπουργείο κ. Νίκος Αντώνογλου αναφέρθηκε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και στη μάχη που δίνει το Υπουργείο να βελτιωθεί το αρνητικό καθεστώς που κληρονομήθηκε.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι των πρώην εργαζομένων στην Ε.Α.Σ Λάρισας, οι οποίοι ζήτησαν να προχωρήσει η τροπολογία με την οποία θα εξοφληθούν πρώτα οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια οι τράπεζες.
Ακολούθησε διάλογος με αγρότες και επιστημονικούς φορείς.

SHARE