Θρίλερ και φέτος οι δηλώσεις

Θρίλερ και φέτος οι δηλώσεις

Θρίλερ και φέτος οι δηλώσεις

Σε θρίλερ εξελίσσεται και φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με φορολογούμενους και φοροτεχνικούς να πιέζουν σε δεύτερη παράταση της προθεσμίας που λήγει την Παρασκευή 15 του μήνα και το υπουργείο οικονομικών να το αποκλείει κατηγορηματικά απειλώντας με πρόστιμα τους «καθυστερημένους»

Από τους ίδιους τους φορολογούμενους θα εξαρτηθεί πότε θα κλείσουν τα ρολά του TAXIS για τις δηλώσεις του 2016 αφού όλα θα εξαρτηθούν τον ρυθμό με τον οποίο θα συνεχίσουν να υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες Μέχρι στιγμής τα στοιχεία συνηγορούν με την άποψη μιας νέας παράτασης αφού μένουν ακόμη περίπου 700.000 δηλώσεις να υποβληθούν στις τέσσερις μέρες που απομένουν . Συνεπώς θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω 150.000 δηλώσεις την ημέρα ( αριθμός που δεν έχει επιτευχθεί από τον περασμένο Απρίλιο που άνοιξε η εφαρμογή του ΤΑXIS) ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία υ υποβολής των δηλώσεων στην ώρα της αφήνοντας ως ουρά 50- 60 χιλιάδες φορολογούμενους που θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο.

Παρόλα αυτά την Κυριακή 10 του μήνα υποβλήθηκαν 29.376 το Σάββατο 9 του μήνα 38.643 δηλώσεις και η Παρασκευή 73639 δηλώσεις . Με άλλα λόγια ο ρυθμός υποβολής είναι πολύ κατώτερος του αναμενομένου τους φορολογούμενος να «προεξοφλούν» ως ένα βαθμό νέα παράταση αφού καμμία Κυβέρνηση δεν θα αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να επιβάλλει πρόστιμα σε 500.000 – 600.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις .

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Αλεξιάδης σε δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν υποβάλλουν έγκαιρά τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για τσουχτερά πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης τα οποία κλιμακώνονται ως εξής

1. Για τους φορολογούμενους που δεν τηρούν βιβλία ( δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) 100 ευρώ.

2. Για τους φορολογούμενος που τηρούν βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα το πρόστιμο φτάνει τα 250 ευρώ.

3. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία το πρόστιμο από την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διπλασιάζεται και φτάνει τα 500 ευρώ.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Με βάση τα στοιχεία της χθεσινής ημέρας είχαν υποβληθεί συνολικά 5.315.963 δηλώσεις φόρου εισοδήματος έναντι των συνολικών 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων . Από τα 5.269.338 που εκκαθαρίστηκαν το 1911 337 ( ποσοστό 36,37% ) ήταν χρεωστικές με μέσο φόρο περίπου 1330 ευρώ με το σύνολο του αναλογούντα φόρου να φτάνει τα 2,55 δις ευρώ.

Οι 904.843 ( ποσοστό 17,7% ) είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή 282 ευρώ στην δήλωση και το σύνολο του φόρου που θα πρέπει να επιστραφεί να φτάνει τα 255 εκ ευρώ Μηδενικές ήταν 2.453.158 δηλαδή το 46,6% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ η ΓΓΔΕ εντόπισε χθες 3000 δηλώσεις ( περίπου 1000 φυσικά και 2000 νομικά πρόσωπα) οι υπόχρεοι των οποίων θα αναγκαστούν χωρίς δική τους ευθύνη σε τροποποιητικές δηλώσεις , από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να προκύψει και επιπλέον φόρος αφού κατά την πρώτη εκκαθάριση δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος από την ΓΓΔΕ λόγω τεχνικού λάθους.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων πρόκειται να στείλει ενημερωτικό e-mail σε όλους όσους είχαν την τύχη αυτή ώστε να προλάβουν να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή . Αν έχοντας όμως κάνει την δήλωση τους έχουν ξεκινήσει την θερινές τους διακοπές θα αντιμετωπίσουν το κίνδυνο εκτός από το τέλος επιτηδεύματος να υποστούν και το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

Καθυστέρηση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ
Η πίεση από το ΥΠΟΙΚ για την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων συνδέεται και με την εκκαθάριση και – το ποιο βασικό – τον αριθμό των δόσεων που θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 ο οποίος θα έρθει φουσκωμένος για περίπου 650.000 από τα 6,5 εκ ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακόμη όμως και αυτοί που θα πάρουν εκκαθαριστικό με τον ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα ήθελαν να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τον φόρο Τούτο διότι ήδη τα εισοδήματα τους έχουν αρχίσει να ροκανίζονται από τον Ιούνιο λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου ( από την μείωση του αφορολόγητου) και της αύξησης των έμμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν περισσότερες από τέσσερις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Ο νόμος του 2013 προβλέπει ότι ο νόμος εκκαθαρίζεται μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και εξοφλείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος τους επόμενου μήνα από την εκκαθάριση του φόρου. Το 2015 κατ εξαίρεση οι δανειστές δέχθηκαν την εξόφληση του φόρου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου αφού η εκκαθάριση του φόρους εισοδήματος έγινε το Σεπτέμβριο Φέτος όπως καραδοκεί ο δημοσιονομικός κόφτης και οι κανονισμοί του προγράμματος που θα κρίνουν την Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο φόρος να εκκαθαριστεί μέσα στον Αύγουστο και να αποπληρωθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗnews247.gr
SHARE