Β. Τσιώνας: Όχι στην απαγόρευση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας –  Όχι στη διάταξη...

Β. Τσιώνας: Όχι στην απαγόρευση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας –  Όχι στη διάταξη για την απαγόρευση της δόμησης

Β. Τσιώνας: Όχι στην απαγόρευση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας –  Όχι στη διάταξη για την απαγόρευση της δόμησης

Σύμφωνα με την πρόσφατη διάταξη του σ.ν. του ΥΠΕΚΑ παγώνει κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών που χαρακτηρίζονται ως «γη υψηλής παραγωγικότητας». Στο κάμπο της Θεσσαλία σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων εκτός ορίων οικισμού είναι χαρακτηρισμένο ως «γή υψηλής παραγωγικότητας».

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Θεσσαλοί αλλά και γενικότερα Έλληνες που διαθέτουν περιουσία σε «γη υψηλής παραγωγικότητας», όπου κάτω υπό ειδικές συνθήκες μπορούσαν να οικοδομήσουν σε αυτή, ή να αναπτύξουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, πλέον χάνουν αυτό το δικαίωμα και η περιουσία τους μετατρέπεται σε απλή αγροτική γη χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της.

Στο άρθρο 50 στο σχέδιο νόμου με τίτλο  «πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες ερευνάς και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κλπ», σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Πρακτικά, δηλαδή, πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη την επικράτεια σε απλά χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα με ρύθμιση που είχε συμπεριληφθεί στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα (ν.4178/13) είχε επιτραπεί κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας η δόμηση σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, εφόσον αυτές έχουν «πρόσωπο» σε εθνικές, επαρχιακές ή δημοτικές οδούς ή βρίσκονται κοντά σε αυτές. Με νέα ρύθμιση, λοιπόν, η δυνατότητα αυτή καταργείται προκειμένου να προστατευθούν οι περιοχές αυτές. Παράλληλα, αποτρέπεται η παρόδια, «γραμμική» δόμηση.

Ειδικότερα το επίμαχο άρθρο που συζητείται στη Βουλή και που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρονται απλά, αλλά ακατανόητα για τους απλούς πολίτες τα εξής:

«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται». Συγκεκριμένα η ισχύουσα διάταξη της παραγράφου 11 αναφέρει:

α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.

β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων». Να σημειωθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Επιστημονικά η απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, ίσως έχει κάποια βάση. Αλλά η εφαρμογή απαιτεί διάλογο και σχεδιασμό με συνύπαρξη κατάλληλων υποδομών σε πλήρη αντίθεση με την σημερινή κατάσταση και την απόφαση της κυβέρνησης. Σήμερα όμως που το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι άκαιρη και αποτελεί ταφόπλακα σε οποιαδήποτε σκέψη για κάθε μικρομεσαία επένδυση στη χώρα. Στην ουσία με την απαγόρευση της δόμησης απαγορεύεται η επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Ειδικότερα δε για τον κλάδο των μηχανικών, η διάταξη αυτή, αποτελεί το χαριστικό χτύπημα καθώς η εφαρμοζόμενη πολιτική των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με το πρόσφατο ασφαλιστικό αλλά και την επιλογή της εφαρμοζόμενης αποεπένδυσης της χώρας οδηγούν στον αφανισμό του επαγγέλματος.

Ζητούμε από τη κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, που απαξιώνει την περιουσία των Ελλήνων και για άλλη μια φορά είναι ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την έχει ανάγκη ο τόπος.

Με εκτίμηση
Για το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ
Ο πρόεδρος
Τσιώνας Βασίλειος

SHARE