Ταχεία επάνοδος της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη ζητά η διεθνής κοινότητα

Ταχεία επάνοδος της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη ζητά η διεθνής κοινότητα

Ταχεία επάνοδος της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη ζητά η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και ζητά να υπάρξει ταχεία επάνοδος στη συνταγματική τάξη στην Τουρκία και να αποκατασταθεί το ταχύτερο στην εξουσία η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλεί να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν στην εξουσία η πολιτική κυβέρνηση στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση Ερντογάν.

Να επιδειχθεί «ψυχραιμία» και «πλήρης σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς» στην Τουρκία, ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πως οι εντάσεις στη χώρα αυτή δεν μπορεί να επιλυθούν με τα όπλα.

Ο Τουσκ, μιλώντας σήμερα στη Μογγολία στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής, δήλωσε επίσης πως οι συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος θα έχουν κρίσιμη σημασία για ολόκληρη την περιοχή και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή στην Τουρκία και πως το Βερολίνο υποστηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Άγκυρα.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι ανάγκη να γίνουν τα πάντα για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό κινέζων πολιτών στην Τουρκία, μετέδωσε η κρατικη τηλεόραση.

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία, διεμήνυσε ο προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σήμερα θα συνομιλήσει με το Τούρκο ομόλογό του.

Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γείτονος.

Διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, την ύπατη Εκπρόσωπο, κυρίαΜογκερίνι και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ  είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης,  ο «για κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης , δήλωσε στο ΡΙΚ από την Μογγολία, ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και για το σκοπό αυτό συσκέπτεται επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή «τα αναγκαία μέτρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων υπήρξε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε στην ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη μήνυμα στήριξης της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία.

Το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Στο Τόκιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η δημοκρατίατης Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε σήμερα τους πολίτες να ματαιώσουν ταξίδια που σχεδιάζουν ενδεχομένως στην Τουρκία και συνέστησε στους Νοτιοκορεάτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν.

Σε ειδική ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο αναφέρει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα αξιωματούχων για να βοηθήσουν τουςΝοτιοκορεάτες, που βρίσκονται στην Τουρκία, και πως εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια τουριστών που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE