Ξεκάθαρο μήνυμα Λιου υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ξεκάθαρο μήνυμα Λιου υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ξεκάθαρο μήνυμα Λιου υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
πηγή φωτογραφίας: www.ert.gr

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την πολυεπίπεδη κρίση, η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη να ενδυναμωθεί αυτός ο ρόλος της χώρας μας.

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκεςοι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexitυπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Νωρίτερα, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι μια σταθερή και μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα επιστρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί έλκυστική για μακροχρόνιες επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να αποπληρώνει, αλλά και να αναπτύσσεται είπε χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιου, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστεί, ενώ ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους στόχους του προγράμματος, είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και να βγαίνουν οι αριθμοί. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ευελιξία από όλες τις πλευρές στις διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η Ευρώπη.

ΠΗΓΗwww.ert.gr
SHARE