Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ. Βρύση Ιτάμου – Διάσελο – Πρώτη κορυφή

Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ. Βρύση Ιτάμου – Διάσελο – Πρώτη κορυφή

Α3

Το Σάββατο 23 Ιούλη 2016 η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας της ΚΝΕ ακολουθούμε τα χνάρια των  ανταρτών του ΔΣΕ, σε μονοπάτια, τοποθεσίες  μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή του Ιτάμου, για να γνωρίσουμε  την ιστορία τη δράση και τον τιτάνιο αγώνα των αγωνιστών του λαού, των ανταρτών του ΔΣΕ.

Η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο μέχρι σήμερα κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του. Ο αγώνας του ήταν αντιιμπεριαλιστικός – διεθνιστικός.  Η πάλη  του αποπνέει  μόνο δίκιο και ακατάβλητη ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ, είτε έφερνε νίκες, είτε ήττες.

Πρωτοβουλίες της οργάνωσης μας σαν αυτή αποτελούν έμπρακτη απόδειξη πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ όχι μόνο δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, αλλά αντίθετα καλλιεργούμε την μαχητική στάση για την γνώση της. Γιατί ο αγώνας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, δεν ανήκουν στο μουσείο της ιστορίας. Τα συμπεράσματα από την πάλη ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και στην συνέχεια από την ένοπλη σύγκρουση με την αστική εξουσία την περίοδο 1946-49, έχουν θέση στην σύγχρονη ταξική πάλη. Τα διδάγματα των αγώνων του λαού μας στους οποίους πρωτοστάτησε το Κόμμα μας ως εμπνευστής, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης, παίρνουν σάρκα και οστά με μια σειρά εκδηλώσεις  πεζοπορίες και πορείες που πραγματοποίησε η ΚΝΕ για να τις συνδυάσει με τη γνωριμία με την ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Μπορεί οι συνθήκες σε σύγκριση με 70 χρόνια πριν να έχουν αλλάξει και νέα προβλήματα και καθήκοντα να έχουν τεθεί μπροστά μας, μα από την άποψη της ουσίας ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στον ίδιο αντίπαλο και με την ίδια διάταξη δυνάμεων. Η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες, τα παιδιά και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από τη μια μεριά, τα μονοπώλια και η αστική εξουσία, οι διεθνείς ενώσεις τους από την άλλη μεριά. Δυο κόσμοι με ριζικά αντίθετα συμφέροντα.

Δυο κόσμοι σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση. Αντίθεση που θα κριθεί στον στίβο της ταξικής πάλης και σύγκρουσης. Είναι θέμα ωρίμανσης στη συνείδηση του λαού το αναπόφευκτο της τελικής αναμέτρησης και είναι δικό μας καθήκον να κρατάμε ζωντανή αυτή την προοπτική και χωρίς ταλαντεύσεις να προετοιμάζουμε ιδεολογικά, πολιτικά το λαό και τη νεολαία. Η επίσκεψη σε τέτοιους τόπους όπου έδρασαν και στάθηκαν όρθιοι οι μαχητές του ΔΣΕ αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, πηγή διδαχής και συμπερασμάτων αλλά και επαναστατικής διαπαιδαγώγησης. Αυτοί που θα  πάρουν μέρος  έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, την ηθική και πολιτική ανωτερότητα του ΔΣΕ και τα ιδανικά του που πήγαζαν από το δίκιο του αγώνα του και από την πίστη του στο ηρωικό ΚΚΕ. Στα βήματα των ηρωικών μαχητών του ΔΣΕ, 70 χρόνια μετά θα βαδίσουμε το Σάββατο 23 Ιούλη στην περιοχή του Ιτάμου.

Θα διηγηθούμε και θα ακούσετε ιστορίες που θα ξαναζωντανέψουν την ηρωική δράση του ΔΣΕ. Σήμερα ο αγώνας του ΔΣΕ για τους νέους συντρόφους του κόμματος και της ΚΝΕ αποτελεί πηγή έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης στους σκληρούς καθημερινούς αγώνες της ταξικής πάλης που έχουμε μπροστά μας.

Ζήτω ο ηρωικός αγώνας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ!   Ζήτω ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ!

Ζήτω το ηρωικό και τιμημένο κόμμα μας το ΚΚΕ!  Ζήτω η ηρωική ΚΝΕ!

 

Αναχώρηση Σάββατο 23 Ιούλη, 8πμ.

Γραφεία ΚΚΕ (Διάκου και Πλαστήρα)

Συνημμένα αρχεία:
SHARE