Απειλεί με υπαναχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό η Άγκυρα

Απειλεί με υπαναχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό η Άγκυρα

Με την αντιπαράθεση Τουρκίας-Γερμανίας να γράφει κεφάλαια όξυνσης, η Άγκυρα στρέφει το ενδιαφέρον της στη Συμφωνία για το Προσφυγικό, επαναφέροντας το θέμα της Βίζας.

Η Τουρκία προειδοποίησε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι: «Όλα εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας. Αν δεν ακολουθήσει η κατάργηση βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από τη συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων. Θα ήταν αρχές ή μέσα Οκτωβρίου-αναμένουμε ημερομηνία».

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, η Ε.Ε. θύμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

«Η Κομισιόν έχει δεσμευτεί και είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη συνέχιση και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναμένουμε το ίδιο και από τους Τούρκους εταίρους μας. Ο πρόεδρος Γιουνγκερ έχει καταστήσει σαφές πολλές φορές ότι αν η Τουρκία επιθυμεί την απελευθέρωση της βίζας, θα πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια», τόνισε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα.

Την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό από την Τουρκία δήλωσε ότι αναμένει η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση του Γερμανού αντικαγκελαρίου Σίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Και πρέπει να σκεφτούμε το ότι αυτή η χώρα προσανατολίζεται στην επαναφορά της θανατικής ποινής».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο γενικός γραμματέας των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών Aντρεας Σοϊερ: «Απειλές και τελεσίγραφα φαίνεται να είναι το νέο τουρκικό στυλ. Όσον αφορά το καθεστώς διακίνησης χωρίς βίζα, δεν είμαστε σε τουρκικό παζάρι. Πρέπει να εκπληρωθούν 72 κριτήρια».

Τα τελευταία 24ωρα οι γερμανοτουρκικές σχέσεις οξύνθηκαν περαιτέρω, λόγω της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να απαγορεύσει την απευθείας μετάδοση μηνύματος του Ερντογάν σε συγκεντρωμένους οπαδούς του στην Κολωνία.

Για «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης» έκανε λόγο-μεταξύ άλλων- η τουρκική ηγεσία, καταγγέλλοντας την γερμανική δικαιοσύνη.

«Πως είναι δυνατόν γερμανοί αξιωματούχοι, που μιλούν για την ελευθερία της έκφρασης, να εμποδίζουν τον πρόεδρό μας να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση, ανοιχτή και ειρηνική, μέσω τηλεδιάσκεψης;»

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, κάλεσε τον επιτετραμμένο της γερμανικής πρεσβείας για εξηγήσεις μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν στον Ερντογάν να απευθύνει απευθείας χαιρετισμό, μέσω βιντεοσύνδεσης. σε συλλαλητήριο Τούρκων στην Κολονία.

Ωστόσο το Βερολίνο υποβάθμισε το γεγονός, με τον Μάρτιν Σαεφερεκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ να τονίζει: «Η Τουρκία είναι και υπήρξε εδώ και δεκαετίες σημαντικός και καλός εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης. Περάσαμε φάσεις στο παρελθόν μη ομαλές, και άλλες εξαιρετικές. Τώρα περνάμε μια λιγότερο ομαλή φάση».